Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска коледна елха грее в Чикаго

През 1942 година един от най-големите научни музеи в света - Музеят на науката и индустрията в Чикаго започва традицията да показва коледни елхи, декорирани от етническите общности в града. За първи път българска коледна елха е представена през 2012 г. Тази година Анна-Мария Бунева получава разрешение отново да се украси българско дръвче.

„Винаги съм желала да популяризирам България, и цели 5 години след като подадох заявление за участие, дойде и наш ред да ни поканят да се включим.За мен беше важно да се обединим и да участват хора от името на българската общност в Чикаго, която е най-голямата наша общност в САЩ. Организацията и самата украса на елхата са най-важни, трябва да направим добро впечатление, за да се надяваме да сме част от това ежегодно събитие и занапред” – споделя Анна-Мария Бунева.

Централно място в Музея заема голямо коледно дърво, а около него са подредени 40-те по-малки дървета на различните общности в Чикаго, които представят културата и коледните си традиции. Българската елха се откроява с богатството на украсата.

Идеята ми беше украсата на елхата да бъде изцяло в битов стил, с традиционни орнаменти, характерни за нашите обичаи - разказва инициаторката. – Смятам, че този стил е много подходящ, тъй като представлява нашия бит, култура. Българската елха блести с разнообразие от оригинални ръчно изработени орнаменти, които илюстрират уникални и древни български традиции. Тук ще откриете магията на цяла България в майсторски направени и подбрани символи.”

Под елхата са поставени фигурки с народни носии, питка, кукер и други предмети. Какво иска да покаже и разкаже чрез тях българската общност в Чикаго?

„Идеята беше да загатнем за нашия християнски обичай Бъдни вечер, коледарите, сурвачките и даже мартениците – отговаря Анна-Мария Бунева. – Хлябът и куклите с носии под елхата са ръчно изработени от българки в Чикаго. Оригиналният кукер е свързан с друг български обичай от тракийски произход. Всички те са свързани с нашите традиции и културно наследство и са описани и на английски, за да знаят хората какво всъщност представляват и защо са включени в украсата на българската елха.”

Веднага прави впечатление, че върхът на нашата елха не е украсен със звезда, както са направили останалите участници. Какво има там?

За връх на българската елха решихме да бъде нещо типично българско – сурвачки, които са част от български обичай, свързан с посрещането на новата година, – обяснява Анна-Мария Бунева. – Народът ни е вярвал, че те имат магическа сила да пазят от беди и да носят здраве и дълголетие. Изработи ги наша сънародничка тук, която е етнограф, и това наистина прави върха доста по-различен от останалите.”

Заради пандемията от Covid-19 тази година празничната програма в музея е отменена. В последните шест години обаче, неделима част от нея е ансамбъл „Хоро”, който освен българското фолклорно наследство, представя танцовите традиции и на други етнически групи.

Нашите фолклорни танци винаги се харесват и печелят симпатиите и овациите на публиката от цял свят – с гордост казва Анна-Мария Бунева. – Ръководителката на „Хоро” Иринка Гочева с удоволствие се включи в този проект, за да представим заедно и достойно България. Ще се стремим да го постигнем чрез една традиционна и уникална украсена българска коледна елха, която да изглежда великолепна и всяка година да става все по-красива.”

Снимки: предоставени от българската общност в Чикаго




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30