Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква чества Света Анастасия

Снимка: архив

Анастасия е родена през III в. в семейството на знатен и богат римлянин. Анастасия посветила целия си живот на служене на Бога и на ближните, а на богатството си гледала само като средство, поверено й от Бога за благото на другите. Осъдена е на смърт заради вярата си в Христа и е изгорена през 290 г. По-късно мощите й са пренесени в Цариград.
В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта. На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Месят се питки и, намазани с мед, се раздават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15
Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10