Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във Вечния град пристига официална делегация от България, която бива приета на аудиенция от главата на Римокатолическата църква във Ватикана и участва в поредица от събития, свързани с честването на делото на светите братя.

2024 година е специална за Българската православна община "Свети Седмочисленици" в Рим, която заедно с всички българи в италианската столица отбелязва светлия ден с поредица от изяви, научаваме от проф. д-р Иван Иванов. Той е познат като отец Иван или падре Джовани и е преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и в Папския латерански университет във Вечния град, където води и службите в т.нар. Българска църква.

Отец Иван

"Честванията тази година са свързани със 100-годишнината от първото официално поклонение и служба в чест на светите братя върху гроба на Св. Константин Кирил философ и неговите мощи в римската базилика "Сан Клементе". Освен това, тази година отбелязваме и 5 години от посещението на папа Франциск в България", казва за Радио България отец Иван. И допълва:

"Ние имаме право, и това е изключителен принос на БПЦ с благословението на негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, да извършваме света литургия и богослужебни последования на всички важни места в Рим, където са живеели, служили светите братя и техните ученици. Това са свещените места, свързани с техния живот и дело."

Кадър от изложбата „Атон в рисунки и фотографии“

Откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет, в присъствието на българския президент Румен Радев, е сред ключовите събития, посветени на 24 май в италианската столица. "Надяваме се наистина, че тази изложба ще даде възможност на посетителите да усетят необятната съкровищница на православието"- казва отец Иван и допълва, че кулминацията на честванията в Рим, тази година ще настъпи на 23 май сутринта, когато на централния олтар на древната базилика "Сан Клементе" ще бъде отслужена Божествена света литургия от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с български свещенослужители от Европа. И още :

Хор „Агия“

"Ние сме поканили и православен хор от България, който ще допринесе за "украсяването" на службата – това е хорът "Агия" от София, който ще ни помогне по време на богослужебните последования – пояснява отец Иван. – Също така, сме поканили и българския фолклорен състав "Бяла роза" от град Пескара. Освен това, ще направим кратък концерт след литургията, след посещението на светите места в "Сан Клементе", с който желаем да поздравим всички гости. Другото важно събитие е на 24 май сутринта, в 11 часа. Тогава  започва тържественият благодарствен молебен в параклиса на светите братя Кирил и Методий и свети Бенедикт Нурсийски в криптата на папата във Ватиканската базилика "Свети Петър". Там също ще присъстват и представители на българската делегация и официални лица, дипломати, както и настоятелите на Българската православна църковна община в Рим."

Българите в Рим посрещат с изключителна духовна радост светлия празник, подчертава отец Иван и допълва:

"Вече 100 години, от май 1924 г. до ден днешен, българите, независимо от различните обективни обстоятелства и трудности, през които минават в своя живот, запазват своя български национален дух! А силата на духа е изключително важно нещо, и те го демонстрират чрез поклонението, чрез богослуженията, чрез тези празници във Вечния град."

Вижте още:


Снимки: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим, facebook.com/C.O.B.Roma, СБХ, БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05