Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от Мюнхен - с коледно дарение за храм в Кърджали

Отец Боян Саръев
Снимка: Радио Кърджали

В навечерието на Рождество Христово манастирът "Успение Богородично" в кърджалийския квартал Гледа получи дарение от българската общност в Мюнхен, Германия.

Вече 20 години обществената трапезария към храма на манастира осигурява топла храна на хора в нужда, болни и възрастни, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност. Освен предпразничния обяд, днес в манастира бяха раздадени и хранителни пакети от българи зад граница, информира Божидар Чолаков от БНР-Кърджали.

Това е първото дарение за храма от българската общност в Мюнхен. Сънародниците ни там избрали да направят дарение на обществената трапезария, след като преди години пловдивчанката с родопски корени Роса Соколова, завела на разходка в Източните Родопи свои приятели от Мюнхен. Тя се оказва и връзката на дарителите с отец Боян Саръев, който е инициаторът за изграждането на православното духовно средище в кърджалийския квартал.

Пред Радио Кърджали Отец Саръев споделя, че българите днес даряват по-малко, спрямо предишни години, но все пак дарители има. Вече 20 години обществента трапезария се издържа именно от дарения.

Повече по темата вижте и чуйте ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10

Приключи изборният ден в чужбина

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време на 10 юни . Вотът е преминал на 5 континента без затруднения, съобщи Министерството на външнитеработи. Последни упражниха правото си на глас българите в Лос Анджелис. Изборната активност..

публикувано на 10.06.24 в 09:00