Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даваме на Хърватия 100 000 евро за възстановяване на сгради, свързани с история на България

Снимка: БГНЕС

Правителството на България е взело решение да отпусне 100 000 евро помощ на Хърватия за възстановяване на сгради, свързани и с историята на България. Това са Първа горноградска гимназия в Загреб и Хърватската академия на науките, съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Страната ни заяви готовност да окаже материална и физическа помощ на Хърватия. Към Загреб от България тръгват два тира с минерална вода. Българските пожарникари и Червеният кръст също са в готовност да окажат подкрепа.
До момента няма данни за пострадали българи.

С какво са важни за българската история емблематичните сгради, които подпомагаме?

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов.

Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.​

Още от категорията

Акад. Богдан Петрунов

Рано е да се говори за колективен имунитет срещу Covid -19 в България

Освен известните южноафрикански, берлински, румънски и други мутации на Covid-19 по света, в Северна България е засечен нов вариант, който българските здравни власти проучват. Пред Нова Тв, имунологът акад. Богдан Петрунов коментира, че заради голямата..

публикувано на 18.04.21 в 12:15

В Пловдив откриха Епископската базилика

На днешния Международен ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално беше открита след реновиране  Епископската базилика на Филипопол . Събитието беше излъчвано на живо на сайта на пловдивската община и във фейсбук. Запис от церемонията..

обновено на 18.04.21 в 12:01

Борисов разпореди възстановяването на НОЩ

Премиерът в оставка е разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена , докато бъде избрано ново правителство. Това стана ясно днес, на извънреден брифинг на ГЕРБ. По думите на Борисов, повечето партии в..

публикувано на 18.04.21 в 11:11