Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даваме на Хърватия 100 000 евро за възстановяване на сгради, свързани с история на България

Снимка: БГНЕС

Правителството на България е взело решение да отпусне 100 000 евро помощ на Хърватия за възстановяване на сгради, свързани и с историята на България. Това са Първа горноградска гимназия в Загреб и Хърватската академия на науките, съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Страната ни заяви готовност да окаже материална и физическа помощ на Хърватия. Към Загреб от България тръгват два тира с минерална вода. Българските пожарникари и Червеният кръст също са в готовност да окажат подкрепа.
До момента няма данни за пострадали българи.

С какво са важни за българската история емблематичните сгради, които подпомагаме?

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов.

Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55