Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично - с музикантски онлайн закачки и положителна енергия

Снимка: архив

Казват, че истинският талант е неподражаем, в него винаги има нещо неповторимо и дълбоко лично, макар, в крайна сметка, да принадлежи на света. Той винаги ще намери пътя си, независимо от трудностите. Доказаха го хилядите музиканти, артисти, майстори на танца, които, още в първите дни на изолация, щедро споделяха изкуството си онлайн - в изпълнения на живо и чрез записи… Създадоха и безброй видео проекти, записани и след това „смесени“ от дистанция. Благодарение на тях не само преоткрихме възможностите на новите технологии, но и безценната им роля на медиатори. Защото именно те донякъде замениха естественото общуване между нас, публиката и безбройните таланти във всички области на изкуството. В последния ден на 2020 г. подбрахме за вас три видео записа на световноизвестни български изпълнители  - Соня Йончева, Веско Ешкенази и Васко Василев. Те отдавна са еталон за професионализъм, имената им са известни на специалисти и почитатели по цял свят. Посланици на „високото изкуство“, със сериозни постижения и изяви, те не се притесняват да показват и своята, да я наречем по-несериозна страна.

Веско Пантелеев Ешкенази, дългогодишен концертмайстор на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам Royal Concertgebouw Orchestra, солист, камерен изпълнител с многобройни музикални съпртудничества.



Поредният му проект заедно с Печенката – известен майстор на бийтбокса, трябваше да бъде осъществен през 2020 г. Но се наложи да го направят дистанционно. Ето една от пиесите:


Световноизвестното ни сопрано Соня Йончева покори сърцата на меломаните, проследили онлайн концерта пред Айфеловата кула, по повод Националния празник на Франция и излъчван по цял свят. А на Залцбурския фестивал в нейно изпълнение прозвуча любима българска безмензурна песен.



Видео записът, който ви предлагаме обаче, представя Соня в необичайно амплоа. Независимо от това, е мило напомняне за най-успешния ѝ проект – семейството. Защото тук тя е в дует със съпруга си – известния диригент Доминго Хиндоян.


Артистизъм, виртуозно владеене на инструмента, чувство за хумор и истинска  радост от музицирането – качества, присъщи само на големите таланти, на тези, които живеят заради изкуството и своята публика. Независимо каква музика харесвате, надявам се ще оцените всичко това във видеото на Васко Василев, Ара Маликиян, Хуан Ередия, Виктор Валиехо.



Нека веселието и енергията, които бликат от тяхната музика, да добавят още добро настроение и светли мисли, за да посрещнем следващата, надяваме се по-добра, 2021 година!

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25