Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският премиер: Предстои година на възстановяване и ново начало

Снимка: Министерски съвет

В новогодишно обръщение към българите във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов прави равносметка на отминалата година и очертава вижданията си за новата 2021 г.

Борисов пише, че изпращаме година на невиждано по своите последствия и мащаби изпитание: „Несъмнено, сполетя ни бедствие, срещу което битката ни продължава и днес. Коронавирусът погуби наши близки, роднини, приятели. Удари тежко всички национални икономики и помрачи ежедневието ни. Винаги обаче съм казвал, че българите показваме своята сила в най-тежките моменти. И сега беше така“ – казва премиерът и допълва, че 2020 г. е показала истинския смисъл на думата герои, посочвайки за пример българските медици, полицаи, лаборанти, фармацевти, здравни и социални работници.

Бойко Борисов изтъква и, че науката е постигнала немислимото, като е изобретила ваксина, даваща надежда, че можем да победим вируса. „Затова за 2021 година ще си пожелая най-вече да бъдем сплотени – пише премиерът. - На борещите се на първа линия с вируса - кураж и сили. На всички български граждани - вяра и търпение“.

Според Борисов, най-страшното е преминало, а апокалиптичните сценарии ще остави за „новогодишните пожелания на други политически фигури с претенции за държавници“. 

Той признава и, че през 2020 г. е подложила на изпитание правителството и управляващото мнозинство. По думите му, пандемията го е принуждавала да взима непопулярни решения, които често са възнаграждавани с неразбиране и много критики. „Допускахме и грешки. Признахме си ги и ги поправихме. През цялото време обаче ни водеше само едно - да съхраним здравето и препитанието на хората“ – пише министър-председателят.

Бойко Борисов взема отношение и към протестите срещу управлението. Според него те са започнали със справедливи искания, но са били подменени от „провалени политици“.

„Направи се опит да се взриви редът в страната. Затова предложихме рестарт - не се прие. Имахме два пътя - оставка в пандемия, напрежение и неяснота и втори - да продължим да работим. И ние продължихме, защото съм убеден, че това е по-добре за държавата и гражданите в този момент“ – се казва още в обръщението на премиера във Фейсбук, което завършва с посланието, че с много работа и решителност от страна на правителството, „с много отговорност и дисциплина от гражданите, както и с помощта на ваксините - ще направим 2021-ва годината на възстановяването, на новото начало, на връщането към нормалния живот“.

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34