Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великобритания въвежда национална карантина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на Covid-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина. Българското външно министерство разпространи следната по-важна информация за живеещите на Острова:  

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че:

  • Пазаруват стоки от първа необходимост - за себе си или за друг човек в уязвимо положение;
  • Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи; 
  • Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията са описани ТУК);
  • Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като спортуването трябва да бъде ограничено до веднъж на ден;
  • Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);
  • Посещават образователна институция или детско заведение - за тези, които имат право на това.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да става само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Хора, които попадат в рискови групи за Covid-19, могат да излизат за посещение при лекар или за спортуване, ако е наложително. Те обаче не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Ако сте превозвач, вижте повече и за условията за преминаване от Великобритания във Франция - ТУК

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

Още от категорията

Бесарабските българи посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

На 14 януари бесарабските българи в Тараклия посрещат Нова година по стария Юлиански календар.  Те спазват и един необичаен за Молдова ритуал - този на кукерските танци. Според вярванията кукерите са митични същества, които прогонват злите..

публикувано на 14.01.21 в 05:35

Предупреждение към българите в САЩ за 20 януари

Препоръка към българските граждани да избягват местата на масови събирания в САЩ на 20 януари 2021 г. във връзка с вероятността от демонстрации на цялата територия на страната по повод церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент, изрази..

публикувано на 13.01.21 в 14:22

Карта за български произход за българите от диаспората

Нов личен документ „Карта за български произход“ ще дава право на чужденци от български произход да работят, учат и пребивават в България. Парламентът прие на първо четене допълнение в Закона за българските лични документи. Картата ще преодолее..

публикувано на 13.01.21 в 14:12