Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Посолството ни в Лондон: „Не напускайте домовете си и не пътувайте“

Посолство на България в Лондон
Снимка: архив

От 5 януари т. г. във Великобритания влезе в сила общонационална карантина като част от усилията на правителството да ограничи разпространението на Covid-19. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, Радио България се свърза с посланика ни Марин Райков с въпроса какви са възможностите за прибиране на българските граждани от Обединеното кралство в условия на локдаун.

Посолството ни в Лондон не препоръчва на сънародниците ни да предприемат каквито и да било пътувания както из страната, така и в чужбина, освен ако не е крайно наложително.

В периода на общонационалната карантина на живеещите (това са както британските граждани, така и чужди граждани, които имат статут на пребиваващи в Англия) не е позволено да напускат домовете си, включително да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако не е налице основателна причина, като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон. Глобата за първо нарушение е £ 200. За всяко следващо се удвоява, като може да достигне до максимален размер от £ 6 400. 

Марин Райков

Пътниците, пристигащи в Англия, следва да спазват мерките и ограниченията, които са в сила в страната. „Пътувания в чужбина могат да се предприемат само ако е налице основателна причина за това, изрично разрешена със закон. Не са разрешени пътувания от и до Англия с цел нощувки и почивки“ – уточни за Радио България посланик Марин Райков. 

Лицата, които са на посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома (т.е. ако са били в Обединеното кралство с цел краткосрочно пребиваване като туризъм, гостуване, бизнес и т.н). Когато човек има симптоми на коронавирус, поставен е под карантина поради проявени симптоми, споделя домакинство или „балон“ за подкрепа с някого, който е с оплаквания или има препоръка от Националната здравна служба да бъде под карантина, не трябва да предприема пътувания.

„Посолството ни в Лондон не издава документи, свързани с целта на пътуване в чужбина“ – съобщи посланик Райков. Пътуващите следва да могат да обосноват целта на пътуване на основание изключенията, предвидени в наложените със закон мерки за общонационална карантина. Глобата за нарушаване на правилата относно карантината започва от £ 1 000 и може да достигне до £ 10 000 при повторни или сериозни нарушения. Освен това, при международни пътувания от и до Англия трябва да се спазват както мерките въведени за международните пътувания, така и националните ограничителни мерки, които са в сила. 

Българското посолство обръща внимание на всички български граждани да спазват задължителните разпоредби и правила на британските власти, като се избягват пътувания от България до Обединеното кралство, които не попадат сред изрично предвидените изключения, както и да напускат своите домове само, ако отиват на работа или посещават магазин, банка, аптека или лечебно заведение.

Ако български граждани пътуват с лек автомобил или са превозвачи, как да удостоверят пред местните власти, че пътуват за България? Изисква ли се специален документ или намеса на посолството?
„За пътуващите с лек автомобил важи с пълна сила споменатото до момента. За периода на общонационалната карантина на живеещите (това са както британските граждани, така и чужди граждани, които имат статут на пребиваващи в Англия) не е позволено да напускат домовете си, включително да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако е налице основателна причина като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон“ – уточни посланик Марин Райков.

Лицата, които са на посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома (т.е. ако са били в Обединеното кралство за краткосрочно пребиваване като туризъм, гостуване, бизнес и т.н).

За пътуващите с лек автомобил от Обединеното кралство към Франция е нужен сертификат за отрицателен антиген тест за Covid-19, направен в предходните 72 часа. Неспазването на това изискване води до отказ за разрешаване на пътуване към Франция. Подробна информация къде може да се направи тест има в уеб сайта на посолството и във фейсбук страницата му.

За водачите на тежкотоварни камиони, считано от 01.01.2021 г., са въведени допълнителни правила за прилагане на изискванията за преминаване от Великобритания към Франция: 

  • Наличие на сертификат за извършен в предходните 72 часа отрицателен антиген тест за Covid-19, като неспазването на това изискване ще доведе до отказ за пътуване към Франция;
  • Всички шофьори на камиони, които ще преминават граница между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва да спазват въведеното изискване за наличие на разрешение за достъп до област Кент, Великобритания (Kent Access Permit - KAP), като се има предвид, че с кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент се извършва проверка дали шофьорите на камиони имат необходимите документи, за да преминат границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel). Не е нужно разрешение, ако камионът е под 7,5 тона или излиза от ОК от друго пристанище.

Информация за местата, на които шофьорите на камиони могат да си направят тестове и да получат указания за актуалните правила може да се намери ТУК и ТУККъм днешна дата британската страна е осигурила около 20 локации, където се извършва безплатно тестване за превозвачите на товари. 

Има ли полети от Великобритания за България?
Към момента, всички основни авиопревозвачи, които имат редовни полети между Обединеното кралство и България, продължават да извършват  самолетни полети до България, както и да предлагат самолетни билети за България. 

Cнимки: bulgarianembassy-london.org, London City Airport, архив, Ройтерс 

Още от категорията

Антоанета Цонева

Подобрихме условията, при които ще работят българските учители зад граница

Около шест месеца – толкова продължи работата на Комисия по политиките за българите извън страната към 47-ото Народно събрание. Извън приоритетите , които очерта нейният председател Антоанета Цонева в началото на тази година, комисията успя да..

публикувано на 08.08.22 в 12:35

Родина зад граница: Съвременни български следи в Италия

„България е жива и в Италия“ – твърди в новия епизод на подкаста „Родина зад граница“ Мариола Георгиева, директор на българското училище „АзБуки“ в Рим и Колиферо в Италия. Училището е част от Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“.  Освен да..

публикувано на 05.08.22 в 08:50

Избирателните секции в чужбина трябва да бъдат обявени до 10 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да определи държавите и местата, в които ще се образуват секции за гласуване извън страната, до 10 септември 2022 г., 21 дни преди изборния ден. Това стана известно на днешното заседание на избирателната..

публикувано на 04.08.22 в 18:40