Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънародници в Украйна почетоха паметта на Христо Ботев

Паметникът на Христо Ботев в Одеса
Снимка: Пресцентър на КБУ

С полагане на цветя на паметника на Христо Ботев в Прохоровский сквер в Одеса българи в Украйна почетоха 173-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

Пред паметника му се събраха представители на всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и на Българския младежки клуб „Актив“.


Част от живота си Ботев прекарва в Одеса, Задунаевка и Измаил, което го прави част от историята и на българите в Украйна. В тези места той получава образование, работи като учител и пише първото си стихотворение „Майце си“ – припомнят нашите сънародници.


В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Конгреса на българите в Украйна беше открит и паметника на Христо Ботев, припомнят от пресцентъра на организацията. 

Снимки: Пресцентър на ВОО „Конгрес на българите в Украйна“

БНР подкасти:

Още от категорията

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на..

публикувано на 25.11.22 в 16:30
Снимка: Български културно-информационен център Скопие

Културно-информационният център на България в Скопие се мести в нов дом

Новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие ще бъде официално открит на 25 ноември - деня на св. Климент Охридски. Сред гостите на събитието ще са министрите на културата на България Велислав Минеков и на Северна Македония Бисера..

публикувано на 25.11.22 в 06:10

Български ресторант отвори врати в сърцето на Стара Хавана

На 17 ноември 2022 г., с подкрепата на Службата на Историка на град Хавана (la Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana), в сърцето на кубинската столица отвори врати ресторант „България“, съобщи българското посолство в кубинската столица. На..

публикувано на 24.11.22 в 15:24