Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайно топлата зима задържа червеногушите гъски далеч от зимния им дом

Снимка: архив

Високите температури за сезона са причина световно застрашените червеногуши гъски все още да не се завръщат в обичайния им зимен дом - Шабленското и Дуранкулашкото езеро на северното ни крайбрежие. Това става ясно от последното координирано преброяване на птиците в Украйна, Румъния и България. При нормални зимни условия цялата световна популация на вида, която наброява около 50 000 птици, прекарва зимата във влажните зони на  Добруджа и може да се наблюдава в България и Румъния от ноември до март. Става дума за Branta ruficollis -  най-красивата дива гъска в Европа и Азия. Дължината на тялото й достига до 56 см, а размахът на крилете - до 135 см. Това е единствената гъска с ярко оперение, което я прави изключително атрактивна.

В последните дни на 2020 г., обаче бяха установени едва около 18 000 червеногуши гъски, като повечето са в Румъния. По поречието на Дунав - в района Свищов-Белене и във влажните зони край Бургас и в Приморска Добруджа, бяха преброени около 130 представители на редкия вид.

Една от птиците, маркирани със сателитни предаватели се казва Пантелей. В момента тя гнезди край водоем близо до Кълъраш, но ако застудее, може бързо да прелети до Приморска Добруджа, надява се Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците, който е координатор по преброяването. Кръстници на Пантелей са децата от екоклуба в СУ "Асен Златаров" в Шабла.

Голямо ято от 6000 червеногуши гъски е засечено и северно от румънския град Констанца. За по-малко от два часа то може да стигне до Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, стига да завали сняг, смятат орнитолози.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07