Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горнооряховският суджук съблазнява любителите на кулинарния туризъм

Снимка: op.europa.eu

Познавачи на храната от различни краища на света могат да усетят с небцето си духа на българската кухня чрез още едно съблазнително ястие. В кулинарния си гид Сензация! Да готвим със страхотни европейски продукти” Европейската комисия публикува на множество езици рецепти със защитените продукти на континента.

„Тънкостите на горнооряховския суджук – разказва кметувалият преди век Георги Айнаджиев, – според моите прочути предци колбасари, е в следното: първо, месото задължително се накълцва с брадвичка или сатър; второ, трябва да бъде хубаво узряло, затова животните се угояваха с чиста, сочна, непокътната трева в т.нар. совати. Приготвя се само от говеждо трупно месо и към него се прибавят на 1 кг. месо – 22 гр. сол, 3 гр. чер пипер, 1 гр. селитра (натриев или калиев нитрат - бел.ред.) или захар...“



Шеф готвачът Владимир Тодоров избира именно създадения във възрожденска Оряховица месен деликатес, за да пресъздаде в съвременен вариант класическата гозба бобена яхния със суджук. В традиционното ястие, което често хапваме през студените зимни дни, той открива намек за приключение и българско гостоприемство.

Избрах горнооряховския суджук, защото това е единственият български продукт с етикет, потвърждаващ неговото качество и автентичността му – разказва Владимир Тодоров. – Представям модерна версия на ястието, тъй като исках да покажа, че може да се постигне топ ниво и с нашите продукти. Затова и всичко, което съм използвал в рецептата, е българско. По принцип много обичам да си захранвам креативността и доста мислих над това ястие – исках да бъде нещо различно и същевременно познато, и макар и традиционно, да се получи ново и интересно както за българите, така и за чужденците. Така че промених всичко. И макар отново да представлява боб с горнооряховски суджук, благодарение на използваните техники се получи вкусно и ефирно ястие с много повече текстури.”



Владимир Тодоров е поканен да участва в европейския кулинарен гид, след като е забелязан от агент, който обикаля класните ресторанти по цял свят. Така попада в компанията на топ готвачи с по няколко Мишлен звезди.

“Когато отида в някоя друга държава, винаги поглеждам нейните характерни неща за хапване и се интересувам какво е традиционното – казва шеф готвачът. – А когато идват чужденци в ресторанта, ме питат за шопска салата, за боб, дори и за шкембе чорба. Изобщо имаме доста разпознаваеми храни.”

За популяризирането на уникалните български продукти и признаването им като запазена марка в ЕС отговорност носят и готвачите, смята Владимир Тодоров. И една от първите стъпки е да подадат ръка на малките производители.

Трябва да започнем да работим много повече с български продукти, защото това е най-хубавото нещо, което може да направи един ресторантьор – продължава той. – Когато използваш български продукти, те са близо до теб и винаги са пресни и вкусни. Това е особено важно за всеки световен ресторант, тъй като готвачът е сигурен, че създава страхотна продукция за хората. Ако той работи например 80% с български ферми, това помага и на малкия производител, и на нас. А и вкусът, който дава на гостите в ресторанта, е неповторим. Разбира се, има такива места, но не са много, тъй като за някои заведения по-важна е цената, на която да купуват продуктите.”

Малко преди да ни връхлети епидемията от коронавирус, Владимир Тодоров напуска столичен елитен ресторант с идеята да създаде свое място за хранене. Със съжаление признава, че днес не готви. И макар да е работил в Белгия, Холандия, Съединените щати и да се е окичвал с неедна награда, избира да твори рецептите си именно в родината. Заради страхотните продукти и доскоро широкото поле за изява.

Снимки: op.europa.eu, Facebook /Владимир Тодоров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15