Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има консенсус по важни въпроси, свързани с изборите

Снимка: БТА

По време на срещата си с представители на ПП "МИР", президентът Румен Радев заяви, че има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени. Разговорите с извънпарламентарни политически формации са част от поредицата консултации по инициатива на президента, свързани с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. В тях участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Според президента, промените в Изборния кодекс трябва да гарантират правото на глас на всички българи, които са в карантина и изолация или се намират в страни с редица ограничения, чрез дистанционно гласуване по пощата. Държавният глава коментира също, че има съгласие и за осигуряване на видеонаблюдение по време на изборите и преброяването на гласовете.

Пред президентската институция, председателят на ПП "Републиканци за България" също акцентира върху необходимостта от промени в Изборния кодекс. Цветанов настоя и за промяна на датата на вота, тъй като според него липсва законодателна готовност за провеждането му.

Според лидера на ПП "Алтернатива за българско възраждане" /АБВ/ Румен Петков датите 15-16 май са по-приемливи. По време на срещите днес, президентът Румен Радев заяви, че целта на консултациите е да се мобилизират институциите, гражданските организации и партии, в намирането на решения, които да повишат доверието в изборния процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55