Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калина Мухова и първата в България книга с бродирани илюстрации


Ще познаете изумителните творби на младата Калина Мухова по характерния за нея спокоен и елегантен стил. Изящните ѝ рисунки с молив, черно-бели или цветни, поразяват с дълбочина и контраст и те карат да се връщаш към тях отново и отново. Илюстрирала е множество книги, разкази, комикси, а нейни творби са избрани за участие в Панаира на детската книга в Болоня през 2018 г. сред произведенията на над 3000 творци от цял свят.

Последният проект, по който работи талантливата художничка обаче няма нищо общо със света на рисунките, защото Калина се впуска в смел творчески експеримент и създава нещо невиждано досега в България – илюстрации-бродерии. Те са част от новаторския подход на издателството, с което работи.


„От известно време започнах да бродирам и да качвам нещата си в социалните мрежи – разказва Калина Мухова пред Радио България. – Когато ми предложиха да илюстрирам книга, идеята веднага ми хареса, защото досега не бях работила с нещо толкова сложно като бродерия. Голямо предизвикателство ми се стори, но пък и интересно. А историята, която ми предложиха е на Лев Толстой – една от малкото детски книги, които той е писал.”

Страниците на книгата „Иван Глупака” (в превод на Ася Григорова), които Калина Мухова пресъздава с игла и конец, предават усещането за руска народна приказка, но и впечатляват с прецизност и внимание към най-дребния детайл – не само в самите илюстрации, но и дори в етикета с цената на гърба на книгата, който представлява парче панама, забодено с игла. Колко време отне изработването на изумителните бродерии?

„Всъщност, не чак толкова, колкото очаквах – казва Калина. – В книгата има една двойна страница и тя ми отне повече от 10 дни, докато за по-малките ми трябваха около 3-4, което не е толкова много за мен, защото ако рисувам с молив, ми трябват около 2-3 дена. Като цяло, целия проект успях да го свърша за едно лято.”


Калина Мухова не се занимава с бродерия професионално и работата ѝ върху илюстрациите е първият опит да направи нещо подобно. Започва да изпробва различни техники и постепенно навлиза в това изкуство, подбирайки умело конците и създавайки образите, които виждаме на страниците на книгата.


„Подходящите материали избирах по интуиция. По-важни бяха цветовете, за да мога да пресъздам атмосферата – споделя художничката и разказва за най-трудното в изработването на илюстрациите: – Това бяха лицата, защото характеристиките им като цяло са изключително трудни. Всеки път се получава нещо съвсем различно от това, което си представям, но до голяма степен това е и красивото в бродерията. Това е техника, при която не можеш да се върнеш назад, така че трябва да приемеш и грешките. И това нещо много промени начина ми на работа и в другите сфери на илюстрацията.”


Калина Мухова казва, че за подобен проект се изисква доста търпение и време, но признава:

„Ако правилната история се появи, със сигурност бих го направила пак. Следвам много интуицията си в тези неща.”

Снимки: личен архив

Още от категорията

Ваня Костова, поклон!

Скръбната вест за кончината на ангелогласната Ваня Костова съобщи композиторът Стефан Диомов, с когото тя направи някои от най-красивите си песни. А синът ѝ Боян Михайлов, с когото пееха в дует, в продължение на часове публикува може би десетки нейни..

публикувано на 06.05.21 в 22:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

Ден на Българската армия, православен и фолклорен Гергьовден, шестият ден на май добавя още празничност за меломаните по цял свят – на тази дата преди 80 години е родена голямата ни оперна певица Гена Димитрова. Тя е сред музикалните емблеми на..

публикувано на 06.05.21 в 09:35
Радостин Чолаков

Радостин Чолаков – момчето, което учи изкуствения интелект да мисли на български език

Ако машините все повече възприемат света посредством човешките емоции и разум, какво се случва с нас – превръщаме се в неодушевени подобия на хора или напротив, освобождавани от трудоемките задачи, извисяваме своите дух и интелект? Подрастващото..

публикувано на 04.05.21 в 10:15