Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава възстановяването след обилните валежи и наводенията

| обновено на 12.01.21 в 17:34
Снимка: БТА

"Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка", успокои в интервю за БНР гл. комисар Николай Николов, директор служба "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Обстановката постепенно се успокоява в столицата и в областите София и Перник. Придошлите реки са разрушили диги и остават наводнени къщи и земеделски земи в Радомирско. "Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там" - посочи гл. комисар Николов. Той подчерта, че се наблюдават "реките Марица, Тунджа и Арда, както и на малките реки в Бургаско".

17 язовира са достигнали 80% от своя обем и се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението. За язовирите "Кърджали", "Ивайловград" и "Студен кладенец" са предупредени и съседните ни държави", каза още главният комисар. 

Предупредителен оранжев и жълт код за значителни валежи, поледици и заледявания издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за отделни области в страната. Оранжев код за значителни валежи от дъжд с количества между 35-65 литра на квадратен метър е в сила за областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Над 100 населени места в страната останаха без ток снощи заради щетите от проливните дъждове. Работи се по отстраняване на авариите. Прави се и 24-часов мониторинг на реките

20 души трябваше да бъдат евакуираани от къщите си във вилна зона "Черниците" край Бургас заради критично повишение на нивото на реките  Маринка и Отманлийска. За 24 часа в община Бургас са паднали 37  литра на квадратен метър дъжд, предаде БНР-Бургас.

Проходът на Републиката, който бе затворен за снегопочистване, вече е отворен за всички превозни средства, но са се образували опашки от камиони.

Късно снощи в Смолян полицаи и пожарникари са спасили 9 души, затрупани под развалините на разрушената им от свлачище къща, съобщи БНР-Пловдив. Инцидентът с незаконната постройка от подръчни материали е причинен от проливните валежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чужденци, изучаващи български език във Великотърновския университет, представиха ястия от своите страни

Участниците в 47-ото издание на Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” се включиха в  интернационална кулинарна вечер. Летен семинар по български език и култура..

публикувано на 01.08.24 в 18:15

Хидроенергийният комплекс "Турну Мъгуреле - Никопол" е в списъка на трансграничните проекти на ЕС

Проектът на "Националната електрическа компания" (НЕК) и румънската "Хидроелектрика" за изграждане на комплекса "Турну Мъгуреле - Никопол" успешно премина етапа на оценка и е включен в Списъка на трансграничните проекти за възобновяема енергия..

публикувано на 01.08.24 в 16:10

Природният газ по-скъп с 4,5% през август

От днес природният газ поскъпва с 4,5 процента и през целия месец ще се продава на цена 60,75 лв. за мегаватчас, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. На тази цена крайните снабдители и лица, на които е издадена лицензия за..

публикувано на 01.08.24 в 14:27