Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сурвакари гонят коронавируса в пернишките села

Снимка: архив ЕПА/БГНЕС

По традиция жителите на пернишките села и тази година ще запалят ритуалните огньове, за да отбележат празника “Сурва”. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, повелява местните да се маскират в нощта на 13 срещу 14 януари, когато се празнува Васильовден по стар стил. Заради епидемията от коронавирус обаче в Перник няма да се състои едноименният международен фестивал на маскарадните игри.


Тазгодишната “Сурва” ще бъде по-различна – не само помрачена от неотиващия си вирус, но и от водната стихия, заляла множество населени места. Затова и сурвакарите ще излязат със страховитите си маски, за да се опитат с огнен танц да прогонят коронавируса и всички злини. В наричанията си те ще поискат най-вече здраве през Новата година. Сурвакарските групи ще дефилират по предварително определени маршрути и ще почукат на вратите на няколко къщи, но без да влизат в тях. Не се допуска и сливане на сурвакарите от отделните села.

Изготвените от Регионалната здравна инспекция предписания за безопасност са връчени на кметовете. Сто и петдесет стюарди в светлоотразителни жилетки ще следят за спазването на противоепидемичните правила от публиката. Ще бъдат раздадени също хиляда предпазни маски на участниците в обичая.

“Сурва” е най-големият зимен празник в околностите на близкия до столицата град Перник (Западна България). В нощта на Васильовден се гони лошото и се отварят вратите пред доброто. Вярва се, че колкото по-страшни са маските, толкова по-силна е магичната им сила.

Още за традициите на празника можете да прочетете ТУК и ТУК.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: архив ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Христо Топчиев и неговите чудновати каба-гайди

Най-голямата, най-малката, най-странната гайда … Те са негово дело, но не само! Стотици гайди са излезли от сръчните му ръце, в течение на годините. Въпреки Ковида, той не се спира. В малкото ателие, в кв. Райково на град Смолян, цари оживление по всяко..

публикувано на 09.04.21 в 10:08

Габриела Стоянова и етнографския ѝ музей в с. Горна Глоговица

Габриела Стоянова започва да колекционира старинни предмети още в ученическите си години. С времето събира солидна колекция, която от 2010 година е подредена в бившето кметство на с. Горна Глоговица. Предлагаме ви една фоторазходка в етнографския..

публикувано на 03.04.21 в 15:05

В малкото ателие на Коруджикови се раждат шедьоври от стъкло

Има хора, за които казват, че са родени „със стъкло в кръвта“. При тях нищо не разпалва така въображението и желанието за часове неуморен труд, както тази прозрачна материя, която може да добива невероятни цветове и причудливи форми. Работата..

обновено на 25.03.21 в 16:09