Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сурвакари гонят коронавируса в пернишките села

Снимка: архив ЕПА/БГНЕС

По традиция жителите на пернишките села и тази година ще запалят ритуалните огньове, за да отбележат празника “Сурва”. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, повелява местните да се маскират в нощта на 13 срещу 14 януари, когато се празнува Васильовден по стар стил. Заради епидемията от коронавирус обаче в Перник няма да се състои едноименният международен фестивал на маскарадните игри.


Тазгодишната “Сурва” ще бъде по-различна – не само помрачена от неотиващия си вирус, но и от водната стихия, заляла множество населени места. Затова и сурвакарите ще излязат със страховитите си маски, за да се опитат с огнен танц да прогонят коронавируса и всички злини. В наричанията си те ще поискат най-вече здраве през Новата година. Сурвакарските групи ще дефилират по предварително определени маршрути и ще почукат на вратите на няколко къщи, но без да влизат в тях. Не се допуска и сливане на сурвакарите от отделните села.

Изготвените от Регионалната здравна инспекция предписания за безопасност са връчени на кметовете. Сто и петдесет стюарди в светлоотразителни жилетки ще следят за спазването на противоепидемичните правила от публиката. Ще бъдат раздадени също хиляда предпазни маски на участниците в обичая.

“Сурва” е най-големият зимен празник в околностите на близкия до столицата град Перник (Западна България). В нощта на Васильовден се гони лошото и се отварят вратите пред доброто. Вярва се, че колкото по-страшни са маските, толкова по-силна е магичната им сила.

Още за традициите на празника можете да прочетете ТУК и ТУК.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: архив ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Важни ритуали и веселие съпровождат Бабинден

Бабинден е един от големите народни празници, посветени на жените. Той е неотменима част и от триадата Водици, заедно с Богоявление и Ивановден – свързани със здравеносната и пречистваща сила на водата, на които се извършва ритуално къпане. Но на..

публикувано на 08.01.21 в 07:20

Ритуалът „Иванови влачуги“ гони злото и носи здраве

Ивановден е един от най-тачените зимни български празници в новогодишния цикъл. Това е денят, в който Българската православна църква почита паметта на последния старозаветен пророк Свети Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан...

публикувано на 07.01.21 в 07:15

Кукери гониха злите сили в Разлог

По традиция тази сутрин  кукерите в Разлог гониха злите сили в първия ден на Новата 2021 година , предаде БГНЕС. Думкане на тъпан и звън на чанове събуди жителите на Разлог в мъгливата сутрин.  Тъй като тази година местният кукерски фестивал..

публикувано на 01.01.21 в 12:55