Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабските българи посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

Снимка: архив

На 14 януари бесарабските българи в Тараклия посрещат Нова година по стария Юлиански календар. 

Те спазват и един необичаен за Молдова ритуал - този на кукерските танци. Според вярванията кукерите са митични същества, които прогонват злите духове. Днес това се прави още на 13 януари с представяне на този ритуал по къщите. Кукерите носят масивни маски от животински кожи и рога на главите си. Този атрибут е задължително украсен с камбани, които помагат да се прогонят всички лоши неща, които се натрупват през цялата година. Древният обред е дошъл в Молдова от България. 

В навечерието на Новата година и в първия ден от годината (14 януари, по стар стил) до обяд сурвакарчета ходят по домовете. По-малките тараклийци ще сурвакат за здраве и берекет. Стопаните ще ги посрещат с традиционни ястия, бонбони и парички, а за семейството домакинята ще направи баница с късметчета, информира БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Годишна конференция на АБУЧ 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято по традиция български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели..

публикувано на 22.07.24 в 15:36
Теодор Ушев

Удостояват Теодор Ушев с наградата "Ренато Гутузо" на фестивала Animaphix

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия, посвещава специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев, който днес ще бъде удостоен с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г., предаде БТА. Ушев ще бъде почетен за..

публикувано на 22.07.24 в 05:35
Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57