Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бесарабските българи посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

Снимка: архив

На 14 януари бесарабските българи в Тараклия посрещат Нова година по стария Юлиански календар. 

Те спазват и един необичаен за Молдова ритуал - този на кукерските танци. Според вярванията кукерите са митични същества, които прогонват злите духове. Днес това се прави още на 13 януари с представяне на този ритуал по къщите. Кукерите носят масивни маски от животински кожи и рога на главите си. Този атрибут е задължително украсен с камбани, които помагат да се прогонят всички лоши неща, които се натрупват през цялата година. Древният обред е дошъл в Молдова от България. 

В навечерието на Новата година и в първия ден от годината (14 януари, по стар стил) до обяд сурвакарчета ходят по домовете. По-малките тараклийци ще сурвакат за здраве и берекет. Стопаните ще ги посрещат с традиционни ястия, бонбони и парички, а за семейството домакинята ще направи баница с късметчета, информира БТА.

Още от категорията

Започна подготовка на гласуването зад граница

Външното ни министерство започна организацията на парламентарните избори в чужбина, за да може сънародниците ни да гласуват въпреки тежката епидемична обстановка, съобщи пресцентърът на МВнР. Ръководителите на задграничните мисии вече са получили..

публикувано на 17.01.21 в 11:19

Предупреждение към българите в САЩ за 20 януари

Препоръка към българските граждани да избягват местата на масови събирания в САЩ на 20 януари 2021 г. във връзка с вероятността от демонстрации на цялата територия на страната по повод церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент, изрази..

публикувано на 13.01.21 в 14:22

Карта за български произход за българите от диаспората

Нов личен документ „Карта за български произход“ ще дава право на чужденци от български произход да работят, учат и пребивават в България. Парламентът прие на първо четене допълнение в Закона за българските лични документи. Картата ще преодолее..

публикувано на 13.01.21 в 14:12