Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Св. Атанасий – основоположник на монашеството в Европа

Снимка: архив

На 18 януари, ден след Антоновден, Българската православна църква почита паметта на св. Атанасий Велики. Ревностен последовател на Христовото учение, св. Атанасий взема дейно участие в големия църковен събор, свикан от синовете на Константин Велики, през 343 – 344 г. в Сердика, днешна София. Според сведенията, съборът, известен още като Сердикийски, се провел в старата базилика Св. София, до която векове по-късно е изграден храм-паметникът „Св. Александър Невски“.

Св. Атанасий е ученик на Св. Антоний, и е почитан от всички християнски деноминации като един от най-видните богослови и защитници на триединството между Бог Отец, Син и Св. Дух. Според църковните източници, той е първият разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. Датата 18 януари е свързана с последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като пет пъти е бил гонен от епископския си пост от арианите. Църквата почита и деня на неговата смърт, 2 май. 

Чирпанският манастир

Според някои източници, св. Атанасий е основател на манастира в чирпанското село Златна ливада, известен като най-старата действаща от незапомнени времена обител в Европа. Твърди се, че точно това е мястото, където Св. Атанасий е общувал с Бога. Още за това свято място прочетете в публикацията „Чирпанският манастир „Св. Атанасий“ – най-старата обител в Европа“, от колекцията на Радио България.


Съставил: Дарина Григорова

Още от категорията

За тайните на българската дантела

Март е, и със съживяването на природата сякаш и ние се пробуждаме за красивото, опитваме да го вплетем във всеки аспект на ежедневието си. В миналото българката оползотворявала зимния период, за да създава красота, бродирайки ризи, покривки или..

публикувано на 07.03.21 в 07:05

Паметникът на свободата – символът, който обединява всички българи

Шипка или Паметникът на свободата – един от най-емблематичните български монументи, превърнал се в символ на нашата независимост и национална идентичност, гордо се извисява на 1326 м. в сърцето на Стара планина. В началото на август 1877 г...

публикувано на 06.03.21 в 07:15

В очакване на Баба Марта

Ако се разходите по улиците на София, пък и на всеки друг български град, ще установите, че всичко грее в бяло и червено. И това не е никак случайно. В последния февруарски ден всеки бърза да избере мартеница –амулет за здраве, с който от векове..

публикувано на 28.02.21 в 08:05