Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Атанасий – основоположник на монашеството в Европа

Снимка: архив

На 18 януари, ден след Антоновден, Българската православна църква почита паметта на св. Атанасий Велики. Ревностен последовател на Христовото учение, св. Атанасий взема дейно участие в големия църковен събор, свикан от синовете на Константин Велики, през 343 – 344 г. в Сердика, днешна София. Според сведенията, съборът, известен още като Сердикийски, се провел в старата базилика Св. София, до която векове по-късно е изграден храм-паметникът „Св. Александър Невски“.

Св. Атанасий е ученик на Св. Антоний, и е почитан от всички християнски деноминации като един от най-видните богослови и защитници на триединството между Бог Отец, Син и Св. Дух. Според църковните източници, той е първият разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. Датата 18 януари е свързана с последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като пет пъти е бил гонен от епископския си пост от арианите. Църквата почита и деня на неговата смърт, 2 май. 

Чирпанският манастир

Според някои източници, св. Атанасий е основател на манастира в чирпанското село Златна ливада, известен като най-старата действаща от незапомнени времена обител в Европа. Твърди се, че точно това е мястото, където Св. Атанасий е общувал с Бога. Още за това свято място прочетете в публикацията „Чирпанският манастир „Св. Атанасий“ – най-старата обител в Европа“, от колекцията на Радио България.


Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30