Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църквата почита Свети Антоний Велики

Празникът е известен сред народа и като Антоновден

Снимка: архив

На днешния ден православната ни църква почита паметта на Св. Антоний Велики. Той се ражда през 251 г. в египетско заможно семейство, а когато на 20 години остава сирак, раздава наследството си и започва подвижнически живот.

Антоний бил удостоен с дара на чудотворството и прогонвал бесове. Когато лекувал болните, внушавал им да отправят благодарностите си единствено към Бог. Година преди да си отиде на 105 годишна възраст, светецът побеждава в Александиря еретиците в открит диспут и успехът му е наречен “тържество на християнството”. 

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. 

У нас единственият храм, носещ името на общохристиянския светец, се намира в Мелник. Редките стенописи в него го нареждат сред паметниците на културата с национално значение. 


Еднокорабната базилика „Свети Антоний Велики“ в Мелник е построена през 1846 г. Частично е опожарявана, но никога не е била разрушавана до основи. Наричат я още църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда да се изцелят. 

Още от категорията

С теменужки Пловдив разкраси Хълма на освободителите

Над 2000 теменужки украсяват от тази сутрин цветарниците пред паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от османско иго руски воини, предаде агенция „Фокус“.  Това е част от подготовката за организираното..

публикувано на 02.03.21 в 18:50

Средновековната крепост „Свети дух“ ще оживее в светлинно шоу

Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще представи развитието на крепостта „Свети Дух“ през различните епохи. Твърдината се намира в хасковското курортно селище Минерални бани. Основана е през   II век и е била..

публикувано на 28.02.21 в 06:25

Средновековната крепост край с. Вишевград влиза в туристическите маршрути

Средновековен замък, какъвто хората са свикнали да виждат в западноевропейските страни, ще привлича туристи край Кърджали , съобщи в ефира на БНР- Кърджали проф. Николай Овчаров . Става дума за "Вишеград"   - малка крепост в Източните Родопи,..

публикувано на 27.02.21 в 08:05