Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честваме 165 години от рождението на Райна Княгиня

Снимка: архив

На този ден през 1856 г. в Панагюрище на бял свят идва Райна Попгеоргиева. Известната с прозвището “Райна Княгиня” е българска учителка и акушерка, която ушива главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг на Априлското въстание и го развява редом с Георги Бенковски. Революционерът й поръчва да изработи знамето с надписа “Свобода или смърт”, когато е 20-годишна. След Априлското въстание тя е заловена от турците и подложена на тежки страдания, но след намесата на европейски дипломати е освободена и изпратена да учи медицина в Москва. Има петима синове, четирима от които стават офицери в Българската армия.

Още от категорията

Сградата на Народното събрание – символ на българския парламентаризъм

Сградата на Народното събрание е построена върху турски гробища, а под нея минават тайни тунели – тази легенда битува в българското общество , но не съществуват данни, които да потвърдят информацията. „Тези мистификациии тръгват от хора, които няма..

публикувано на 23.02.21 в 13:06

150 години от Първия църковно-народен събор

На 23 февруари се навършват 150 години от свикването през 1871 г. в Цариград на Първия църковно-народен събор .  С променлив състав в събора заседават 50 представители. Този своеобразен първи български парламент изработва и приема „Устав за..

публикувано на 23.02.21 в 06:25

Архимандрит Вассиан: Почитането към Свети Серафим расте с годините

На 26 февруари, когато се чества денят на паметта на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, в руския храм „Св. Николай Чудотворец“ в София ще бъде отслужена празнична служба и молебен върху мощите на светеца. Тази година се навършват..

публикувано на 22.02.21 в 12:24