Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да отказва достъп до газопровода „Балкански поток“

Снимка: novosti.rs

България може да отказва достъп до газовата инфраструктура на „Балкански поток“. Това са записали депутатите в окончателните промени в Закона за енергетиката. Възможността страната ни да отказва достъп до газопровода е свързана с евродиректива за газовата инфраструктура от 2019 г., предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

С промените отпада и 5% такса, която плащат към Фонд "Сигурност на електроенергийната система" производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Приетите промени предвиждат производителите с обща инсталирана мощност от 500 киловата до 1 мегават  да излязат на свободния пазар.

Отпадат търговете за резервиране на студен резерв за мощности за производство на електроенергия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Билетите за влак поскъпват средно с 20%

От 7 май в сила влизат нови цени на билетите за пътуване с влак. От БДЖ обосновават поскъпването на билетите средно с 20% с драстичното увеличение на разходите на компанията. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“,..

публикувано на 07.05.24 в 15:11
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30