Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени

Снимка: БТА

"Заради разразилата се световна здравна криза през 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19".  Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с турския министър на културата и туризма Мехмет Ерсой, който се намира на работно посещение в България. 

Премиерът е отбелязал, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията. Борисов е изтъкнал, че действията на България са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни, предаде БТА.

"България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение", е посочил Борисов.Премиерът е подчертал, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, свързана с пандемията.

Той е добавил, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени.

По-късно Мехмет Ерсой се срещна и с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, по чиято покана се осъществява визитата на турския министър. Николова изтъкна, че за българските граждани Турция остава пазар №1 за изходящ туризъм. Тя допълни, че през 2019 г. са регистрирани над 1,6 млн. пътувания на българи там. В подреждането на чуждестранните гости в Турция българите често са част от челната тройка. Това обуславя редовните ни контакти и приоритизирането на този пазар, изтъкна вицепремиерът. Тя посочи още, че стокообменът между двете държави в период на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51