Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново проверка за замърсяване на Варненското езеро

Снимка: Община Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил проверка за това, дали е укривана информация за замърсяване на околната среда заради авария на тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Това се съобщава на сайта на ведомството.

Проверката на екоинспекцията трябва да установи кои са длъжностните лица, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за проблема. Трябва да бъде установена и степента на замърсяването.

При водолазен оглед е открита пукнатина по тръбата вследствие на нейното прегъване заради неравния терен.
Сагата със замърсяването на Варненското езеро датира още от 2019 г. когато тръбата с отпадни води, минаваща по дъното на езерото, се спука и предизвика екокатастрофа. Тръбопроводът бе ремонтиран, а прокуратурата проведе разследване за злоупотреба с еврофондове, тъй като при изграждането на съоръжението е използвано европейско финансиране. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05