Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново проверка за замърсяване на Варненското езеро

Снимка: Община Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил проверка за това, дали е укривана информация за замърсяване на околната среда заради авария на тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Това се съобщава на сайта на ведомството.

Проверката на екоинспекцията трябва да установи кои са длъжностните лица, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за проблема. Трябва да бъде установена и степента на замърсяването.

При водолазен оглед е открита пукнатина по тръбата вследствие на нейното прегъване заради неравния терен.
Сагата със замърсяването на Варненското езеро датира още от 2019 г. когато тръбата с отпадни води, минаваща по дъното на езерото, се спука и предизвика екокатастрофа. Тръбопроводът бе ремонтиран, а прокуратурата проведе разследване за злоупотреба с еврофондове, тъй като при изграждането на съоръжението е използвано европейско финансиране. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45