Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме жертвите на Холокоста

Снимка: yadvashem.org

Днес, светът отбелязва 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдава почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по времето на нацизма.

В изявлението си, в навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, Урсула Фон дер Лайен подчерта, че споменът за жертвите трябва да бъде запазен жив, а младото поколение трябва да бъде възпитавано в нетърпимост спрямо антисемитизма. "Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка - отбеляза тя и добави: - Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония." В тази връзка през 2021 г. ЕК ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма.

Със законодателната рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

Сред събитията, свързани с отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста е виртуалният тур на Яд Вашем - Световния център за възпоменание на Холокоста в Йерусалим. Специално за българската аудитория сесията започва в 19ч. българско време.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35