Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почитаме жертвите на Холокоста

Снимка: yadvashem.org

Днес, светът отбелязва 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдава почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по времето на нацизма.

В изявлението си, в навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, Урсула Фон дер Лайен подчерта, че споменът за жертвите трябва да бъде запазен жив, а младото поколение трябва да бъде възпитавано в нетърпимост спрямо антисемитизма. "Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка - отбеляза тя и добави: - Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония." В тази връзка през 2021 г. ЕК ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма.

Със законодателната рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

Сред събитията, свързани с отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста е виртуалният тур на Яд Вашем - Световния център за възпоменание на Холокоста в Йерусалим. Специално за българската аудитория сесията започва в 19ч. българско време.

Още от категорията

Сигнализираме денонощно за предизборни нарушения

Министерството на вътрешните работи откри телефонна линия, на която гражданите да подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления по време на изборния процес. За целта  д о  5  април ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На..

обновено на 08.03.21 в 17:07

БФЖ: Равенството между половете все още не е факт

„ На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие повече от век и въпреки огромния напредък, пълното равенство между половете все още не е факт”, гласи позиция на Българския фонд за жените (БФЖ) по повод днешния празник...

публикувано на 08.03.21 в 15:10

Пристигна ново количество ваксини на Pfizer/BioNTech

21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин у нас. Това е втората доставка от общо пет очаквани през март, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той добави, че компанията вече е потвърдила..

публикувано на 08.03.21 в 09:07