Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме жертвите на Холокоста

Снимка: yadvashem.org

Днес, светът отбелязва 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдава почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по времето на нацизма.

В изявлението си, в навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, Урсула Фон дер Лайен подчерта, че споменът за жертвите трябва да бъде запазен жив, а младото поколение трябва да бъде възпитавано в нетърпимост спрямо антисемитизма. "Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка - отбеляза тя и добави: - Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония." В тази връзка през 2021 г. ЕК ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма.

Със законодателната рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

Сред събитията, свързани с отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста е виртуалният тур на Яд Вашем - Световния център за възпоменание на Холокоста в Йерусалим. Специално за българската аудитория сесията започва в 19ч. българско време.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14