Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата „Ухловица“ – добре дошли в подземния дворец на Родопите!

Снимка: архив

Това е една от най-красивите български пещери. Намира се в Родопите на по-малко от 40 км. от ски курорта Пампорово, недалеч от границата със съседна Гърция. Името на Ухловица произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която някога е обитавала красивите планински хребети в района.  До входа на пещерата се стига по стръмна пътека, следвана от  желязна стълба със 180 стъпала.

Със своите приказни карстови драперии и каменни водопади, Ухловица си е спечелила прозвището на подземния дворец на Родопите. Окичена е цялата с уникални образувания, наподобяващи различни животни и причудливи същества.

Ухловица заема няколко етажа. Вътре има изградени 280 стъпала, които  свързват отделните зали, разположени вертикално една под друга. Никой не може да устои на спиращата дъха гледка в т.нар. Зала на пропастите. В полумрака на гигантската галерия са зейнали гърлата на 4 пропасти, спускащи се почти отвесно до долния етаж. Ухловица завършва със 7 бистри езера. Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на България . Това е едно от най-посещаваните места в тази част на Родопите. Преди епидемията с коронавирус да ограничи пътуванията в района, в Ухловица се отбиваха средно по 15 хиляди посетители годишно.

Още за това удивително природно творение ще научите от материала „Потайностите на пещерата Ухловица“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10