Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С гъдулката си Ангел Добрев разказва истории

Снимка: архив-БНР

Докато е дете, слуша песента на птиците в родното си село Ямна и по примера на дядо си майстори миниатюрни музикални инструменти, с които да играе. Първата си гъдулка получава през 1969 г. от баща си, ала нетърпелив да засвири някоя мелодия, се оказва, че не може да извади звук... защото не е намазал лъка с колофон.

Днес големият гъдулар Ангел Добрев е един от най-старите и уважавани членове на оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Развива наследения от няколко поколения музиканти талант във фолклорното училище в Котел и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Не се ограничава само в музицирането, а композира над 200 творби, майстори гъдулки, преподава, пише учебници, поставя спектакли, продуцира и издава дискове, аранжира фолклорна музика. Чрез многоликата си дейност прославя народното музикално богатство из целия свят.

“Гъдулката умее да развесели, разиграе, разплаче всеки – казва Ангел Добрев. – Дълбоко бърка в човешката душа, разказва истории със звука си както едва ли друг инструмент може да го направи.” Още за големия музикант може да прочетете ТУК или да чуете ТУК.

Съставил : Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05