Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж от 30-те години на м.в. оживява в платна на български художници

Снимка: СГХГ

Чрез своеобразно пътуване във времето софийската галерия “Васка Емануилова” ни връща в Париж от 30-те години на миналия век – видян през очите на художници от т.нар. българска колония. Изложбата “Срещи в Париж” представя пътуване на група родни художници до френската столица, която за тях е “въплъщение на възжеланата европейска модерност, търсеща опора в наследството на античността, колебаеща се между авангарда и традиционализма”, разказват кураторите й.


През лятото на 1939 г. сред “пътешествениците” се оказва и Васка Емануилова, осъществила първото си и последно напускане на родината. Видяното в града на светлината ще окаже огромно значение върху развитието ѝ, и тя ще се превърне в най-известната и продуктивна жена скулптор у нас. Освен нейни непоказвани до момента творби, в изложбата са включени 44 произведения, свързани с парижкия дух – на Ненко Балкански, Илия Бешков, Георги Попов (Джон), Донка Константинова. Откриването на експозицията в столичната галерия е на 9 февруари.

Съставил: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21
Бетани Хюз

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30