Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла отбеляза 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская

Снимка: Генконсульство России в Русе

Град Бяла е отбелязал днес 143 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская, предаде БТА. Жителите на Бяла и представители на институции са почели паметта й с поднасяне на венци и цветя на нейния гроб, намиращ се в двора на Историческия музей, и на паметника й до църквата "Св. Георги".

Вревская е медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22 лекари и сестри, с които в края на юни 1877 г. работи във военно-полева болница в румънския град Яш. На 20 ноември същата година пристига във военновременна болница в Бяла. Там Юлия Вревская заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 г. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. Тленните им останки с оригиналния надгробен паметник са преместени през 1907 г. в парка на новооткрития музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20