Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата концертна зала на България – нищо по-малко от величествена

Илюстративно изображение
Снимка: новмузикаленхрам.бг

„Нищо по-малко от величествена, нищо по-малко от великолепна“ – под това мото се представя проект на нова концертна зала в столицата. Инициативата за това беше обявена официално на 3 февруари 2021 година при президента на Република България Румен Радев. Нейни учредители са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Софийската филхармония и фондация „Богария“. 


В създадения обществен съвет на инициативата са включени изтъкнати културни и обществени дейци: проф. Елена Кутева, дългогодишен ръководител на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”; проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия; проф. Ростислав Йовчев, пианист и преподавател в НМА; Кирил Вълчев, генералeн директор на Българската телеграфна агенция и Даниел Спасов, музикант и фолклорист. Държавният глава е патрон на инициативата.

Зала България - досегашният храм на музиката в София

Идеята за изграждането на нова концертна зала не е от вчера. За първи път тя обявена на 13 март 2016 година. „Повече от 5 десетилетия творците на България очакват такъв храм на музиката – нова концертна зала“, заяви при представянето на инициативата председателят на СБМТД Станислав Почекански.  

„Целта е България да има един величествен, великолепен Храм на Духа, който да поражда чувство на гордост и високо самочувствие у всеки българин“ – обясняват философията на проекта инициаторите. В този смисъл, крайната и дългосрочна цел на проекта е не просто да бъде изградена красива сграда, а „тя да събужда чувства на патриотична гордост и високо самочувствие у българите“.

Илюстративно изображение

Предвижда се това да бъде комплекс от една голяма акустична зала, няколко по-малки концертни зали, репетиционни и спомагателни помещения, музеи на българската музикална култура, както и учебен комплекс по музикално изкуство.

Все още няма избрано място за новия комплекс, но изискването е то да бъде в центъра на София, да е достъпно и комуникативно.

Подробности за инициативата ще откриете в интервюто на Александър Райчев от програма "Христо Ботев" на БНР със Станислав Почекански ТУК, както и от уеб сайта на проекта - www.новмузикаленхрам.бг

Снимки: БГНЕС, Прессекретариат на президента, новмузикаленхрам.бг



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15