Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Денят на пчеларите

Проблеми трансформират пчеларството от професия с традиции в хоби

Снимка: БГНЕС

Броят на българите, посветили сърцето, любовта и времето си на пчелите, става все по-малък. Причината за това е, че пчеларството в България се намира в сериозна криза. В деня за почит на св. Харалампий - покровител на пчеларите, градинарите и овощарите, търсим корените на проблема, които не са еднопосочни. От една страна, нерегламентираното използване на пестициди продължава да унищожава популацията на пчелите. От друга, заетите в сектора се нуждаят както от сериозно финансово подпомагане, така и от държавна политика, която да изведе пчеларството сред приоритетите в областта на земеделието.

През последната година, пчеларите в България се сблъскаха за пореден път с тези проблеми, които все повече се задълбочават:

"2020 година беше доста лоша за сектора, поне по три причини - отбелязва Явор Кирилов, наследил занаята от своя дядо, почти от детска възраст.

На първо място, това са метеорологичните условия. Пролетта беше много суха, след това последва студено лято и тези два фактора повлияха много на медосбора. Вторият фактор е вносът на безакцизен или нискоакцизен мед от Китай и Украйна, което подбива цената на българския мед. След това той се продава като български, което е абсурдно. Третата причина, разбира се, са проблемите в страната. Изкупната цена на меда на дребно може да бъде между 8 и 15 лева, но на едро е в диапазона между 2,50 и 4 лева."

Според Явор, вносът на мед от трети за ЕС страни, каквито са Украйна и Китай, може да бъде ограничен. За тях не би трябвало да важат преференциите на пазара в общността.

За Украйна има известно изключение, тъй като Съюзът води политика за  подпомагане на украинската икономика. Друг съществен проблем пред пчеларите са предстоящите промени в Наредбата, засягаща директните доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

„В проекта за промяна на наредбата се забраняват няколко неща - обяснява Явор Кирилов. - Едно от тях е пчеларите да продават меда, извън територията, на която е регистриран пчелинът. Т. е. ако поискате да си купите манов мед от Странджа, вие няма да можете да си го поръчате с доставка, а трябва да пътувате, за да си го вземете. Същата наредба ограничава количеството мед, което един производител има право да продаде - до 2 тона“.


Заради своето качество, българският мед е търсен изключително много и на европейския пазар. Една от причините за високата оценка, която получава навън, е и разнообразието от билки, които растат у нас и придават характерния му вкус. Опитите за промяна на досегашните условия за производство и търговия с мед и пчелни продукти, както и редица други проблеми в сектора съсипват пчеларството, практикувано у нас с гордост от столетия. Днес, то се превръща по-скоро в хоби, носещо известен допълнителен доход.

Снимки: Facebook / Явор Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03