Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи награди на изявени българи

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на изявени българи в сферите на медицината, науката и образованието.

За постиженията им в медицината орден „Стара планина“ получха проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Георги Тодоров. Историкът проф. Пламен Павлов получи орден „Св. св. Кирил и Методий”. Атанасия Стоянова получи същият орден за големите й заслуги в образованието на българското малцинство в родната ѝ Молдова. 

С ордени  „Стара планина“ бяха удостоени проф. Иван Ничев за изключително големите му заслуги в областта на киното, проф. д-р Ангел Димитров за развитието на отношенията на България с държави от Западните Балкани, проф. Ивайло Знеполски за изключителен принос в областта на културата и хуманитарните науки. Орден „Св. св. Кирил и Методий“  получиха проф. Вера Найденова за приноса й към националното филмово изкуство и култура, актьорът Руси Чанев и поетът Иван Балабанов.

Доц. д-р Александър Оскар е награден с орден „За гражданска заслуга“ за заслугите му за укрепването на гражданското общество.

От името на наградените проф. Пламен Павлов изтъкна, че те споделят една и съща житейска мисия – да лекуват тялото и душата на българския народ. Той отправи призив за единство между българите вътре и извън границите на родината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37