Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Ботево се уповават на Господ да възроди селото им

Снимка: БНР-Видин

Петдесетина жители поддържат живота в Ботево. В землището на врачанското село най-първи се установили траките, следа оставили и римляните, а след Освобождението жителите му отворили училище с 30 момчета и 16 момичета. Днес деца няма - най-младият е на петдесет, а средната възраст доближава 75 г. И ако продължи да не приижда никой нов, скоро само хрониките ще напомнят за селото и хората му с “преобладаващ сангвиничен темперамент” и “чистота удовлетворителна”.

Скоро поляните край вековния дъб в гората до селото ще се покрият с гороцвет – “златните” цветя, с които самодивите омайвали закъснели странници, свирачи и овчари. Малцина обаче ще бъдат съблазнени от силата на женските горски духове в човешки облик.

Ние сме откъснати от света – разказва някогашната кметица Йошка Михайлова. – За да отидем до общинския център, трябва да намерим някой да ни закара, защото няма автобуси. Ако линейката не дойде – по същия начин. Много малко искаме ние – да имаме ток, вода, лекар. Не искаме барчета, кафенета, ресторанти, кино – само да живеем спокойно. Селото ни е много хубаво и будно, много хора с авторитет са излезли от тук. А и за всички жители Ботево е България – като не ходим никъде, това е нашата страна, какво друго да искаме.”

Откакто е избухнала епидемията от коронавирус нито един жител на Ботево не се e разболял. Кметският наместник Соня Ненкова си обяснява този феномен с това, че хората живеят в затворена общност. Иначе като навсякъде, и нейното село не е подминато от трудности.

“Най-големите ни проблеми са свързани с ЧЕЗ и с телекомуникационните компании – заявява тя. – Случва се да няма ток по цял ден, а без интернет през 21-и век изглежда нереално. Ако в селото имахме няколко деца, не знам как щяха да се обучават онлайн. А що се отнася до електроразпределителното дружество, проблемите идват от непочистената мрежа. В Ботево двама-трима души имаме леки коли и обслужваме цялото село, когато се наложи. Лекар при нас идва веднъж седмично, а хляб ни карат четири пъти. Възможностите за работа са никакви – само от общината по програми за заетост, ако отпуснат някакви бройки. И все пак това е най-хубавото и спокойно село с гора, язовир, река. Но най-вече с будни хора, интелигентни и възпитани.”

В Ботево се гордеят със своите съселяни, прославили името си в изкуството, медицината, военното дело. Сред тях е 95 годишният Сава Цоновски, наричан жив класик на българския акварел.

“Като прелетна птица съм – през зимата пет месеца в София в прегръдките на “Топлофикация”, през лятото седем месеца на село – казва художникът. – В София се чувствам вързан като магаре на пайван, докато на село е свобода.

В Ботево работя всичко, например кося тревата в двора. За мен коситбата е като 2 в 1 – хем върша работа, хем правя гимнастика. Грижа се също за овошките, облагородявам, занимавам се със строителство, чета. Аз съм селянин по душа и обичам много родното си селце, обичам полето с неговия далечен хоризонт и светлата ивица, която го свързва с небето, обичам природата, пред която благоговея.”

В Ботево е роден и Христо Мермерски, автор на 13 книги в областта на целебното и здравословното хранене. Неговият син Йонко Мермерски пък е професор по химия и преводач във Вашингтон.

Бяхме с баща ми на гробовете на баба ми и дядо ми през лятото и за да стигнем до тях, трябваше да минем през джунгла – връща се в спомените си той.

Всеки път, отивайки в Ботево, плача, защото от селце с 500-600 души се е превърнало в запустяло място с десет кози и двама души, един от които мой приятел от детинство. Много е тъжно, че от това китно село с много шум и детска глъч е останало – казано на типичен за нашия край език, един пустиняк. Всичко е превзето от зеленина, все едно че никога не е кипял живот. Искрено се надявам поне Господ по някакъв начин да помогне този наш край да се възроди.”

Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на Катя Борисова и Недка Лилкова от БНР-Видин/

Оригинална публикация: https://bnr.bg/vidin/post/101413941

Снимки: БНР-Видин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03