Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райко Петров подготвя първите ни олимпийски шампиони по борба

Снимка: bgolympic.org

Днес се навършват 10 години от кончината на проф. Райко Петров (1930-2011) - една от най-големите фигури в историята на българската борба, който я превръща в световна сила.

15 години Петров е треньор на националния ни отбор по свободна борба и подготвя първите ни олимпийски и световни шампиони в този спорт. Бил е начело на Българската федерация по борба от 1969 до 1990 г.

Като треньор участва в 12 поредни летни олимпийски игри. Бил е част от Изпълнителния комитет на Световния съвет за наука и спорт към ЮНЕСКО и вицепрезидент на Международната федерация по борба (FILA).

Представен е в "Международната зала на славата по борба" - Оклахома, САЩ. Носител е на престижни награди за развитието на борбата в световен мащаб.

Научните му разработки в областта на спорта са превеждани на редица езици, сред които френски, английски, испански, немски, руски, арабски и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10