Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райко Петров подготвя първите ни олимпийски шампиони по борба

Снимка: bgolympic.org

Днес се навършват 10 години от кончината на проф. Райко Петров (1930-2011) - една от най-големите фигури в историята на българската борба, който я превръща в световна сила.

15 години Петров е треньор на националния ни отбор по свободна борба и подготвя първите ни олимпийски и световни шампиони в този спорт. Бил е начело на Българската федерация по борба от 1969 до 1990 г.

Като треньор участва в 12 поредни летни олимпийски игри. Бил е част от Изпълнителния комитет на Световния съвет за наука и спорт към ЮНЕСКО и вицепрезидент на Международната федерация по борба (FILA).

Представен е в "Международната зала на славата по борба" - Оклахома, САЩ. Носител е на престижни награди за развитието на борбата в световен мащаб.

Научните му разработки в областта на спорта са превеждани на редица езици, сред които френски, английски, испански, немски, руски, арабски и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джулия Тони Стоянова

Как Джулия от Варна стана най-добрият комедиен продуцент в Чикаго

В началото на януари тази година една българка беше "коронясана" за "Най-добър комедиен продуцент в Чикаго за 2023" по време на Годишните награди за стендъп комици на чикагското списание "The Comedy Gazelle". "Благодаря на Чикаго, че гласува за мен...

публикувано на 02.02.24 в 11:05

Оксана и Иван Желяпови – баща и дъщеря с кауза да помагат на бесарабски българи в Молдова

Бесарабските българи са една от големите наши общности зад граница. Нещо повече – в брой единствен на вестник "Българска Бесарабия" от 1938 година е записано, че те са "неделима част от българската народна снага, от българската духовна и културна..

публикувано на 24.01.24 в 11:05

Анна Малешкова изследва историята на бесарабските преселници от България

В края на старата година – на трогателна среща със съмишленици в столичните "Държавни архиви", писателката Анна Малешкова отпразнува 80-ия си юбилей . "Гледам напред, искам още да живея, обичам живота, обичам България", казва бесарабската българка с..

публикувано на 08.01.24 в 12:30