Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За обаянието на Левски и опитите ни да се докоснем до делото му

Снимка: архив

Ако има един идеал, който да обединява всички българи, то без колебание бихме казали, че това е Апостола. Личността на Васил Левски ни вълнува както никоя друга, а децата още в невръстните си години се впечатляват от неговата смелост, самоотверженост, родолюбие.

„Изключителната честност на Левски, който чувствал сподвижниците си равни и по никакъв начин не се възползвал от правомощията си като водач на революционната организация – е другата ярка черта, която го откроява“, смята Виктор Комбов, изследовател на делото на Апостола. „Идеите му са наистина чисти и святи. Той е искал освободена България да бъде „демократска република, в която всички народи да живеят под един общ закон в мир и разбирателство“, подчертава в историкът, който преди малко повече от две години направи откритие, с което предизвика истинска сензация. По време на научна командировка до Държавния архив в Истанбул той попада на непозната за българските изследователи снимка на Левски. Предполага се, че именно тази е фотографията, с която Васил Иванов Кунчев е бил издирван в Османската империя. Повече за тази находка разказва публикацията „Образът на Васил Левски не престава да ни изненадва и вълнува“.

В рамките на десетгодишната си активна революционна дейност (1862-1872) Левски създава тайна мрежа от революционни комитети, за чиято работа са необходими тайни места (над 100 скривалища), голяма част от които са били в манастирите. Освен че укриват Левски и сподвижниците му, монашеските братства подпомагат и с лични средства революционната им дейност. Множество са храмовете и манастирите по българските земи, които пазят спомена за неуловимия Апостол. Днес там с благоговение се спират поклонниците на вярата и свободата. До някои от тези места ни води публикацията „Из светите места на Апостола“ от колекцията на Радио България.

редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

За тайните на българската дантела

Март е, и със съживяването на природата сякаш и ние се пробуждаме за красивото, опитваме да го вплетем във всеки аспект на ежедневието си. В миналото българката оползотворявала зимния период, за да създава красота, бродирайки ризи, покривки или..

публикувано на 07.03.21 в 07:05

Паметникът на свободата – символът, който обединява всички българи

Шипка или Паметникът на свободата – един от най-емблематичните български монументи, превърнал се в символ на нашата независимост и национална идентичност, гордо се извисява на 1326 м. в сърцето на Стара планина. В началото на август 1877 г...

публикувано на 06.03.21 в 07:15

В очакване на Баба Марта

Ако се разходите по улиците на София, пък и на всеки друг български град, ще установите, че всичко грее в бяло и червено. И това не е никак случайно. В последния февруарски ден всеки бърза да избере мартеница –амулет за здраве, с който от векове..

публикувано на 28.02.21 в 08:05