Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За обаянието на Левски и опитите ни да се докоснем до делото му

Снимка: архив

Ако има един идеал, който да обединява всички българи, то без колебание бихме казали, че това е Апостола. Личността на Васил Левски ни вълнува както никоя друга, а децата още в невръстните си години се впечатляват от неговата смелост, самоотверженост, родолюбие.

„Изключителната честност на Левски, който чувствал сподвижниците си равни и по никакъв начин не се възползвал от правомощията си като водач на революционната организация – е другата ярка черта, която го откроява“, смята Виктор Комбов, изследовател на делото на Апостола. „Идеите му са наистина чисти и святи. Той е искал освободена България да бъде „демократска република, в която всички народи да живеят под един общ закон в мир и разбирателство“, подчертава в историкът, който преди малко повече от две години направи откритие, с което предизвика истинска сензация. По време на научна командировка до Държавния архив в Истанбул той попада на непозната за българските изследователи снимка на Левски. Предполага се, че именно тази е фотографията, с която Васил Иванов Кунчев е бил издирван в Османската империя. Повече за тази находка разказва публикацията „Образът на Васил Левски не престава да ни изненадва и вълнува“.

В рамките на десетгодишната си активна революционна дейност (1862-1872) Левски създава тайна мрежа от революционни комитети, за чиято работа са необходими тайни места (над 100 скривалища), голяма част от които са били в манастирите. Освен че укриват Левски и сподвижниците му, монашеските братства подпомагат и с лични средства революционната им дейност. Множество са храмовете и манастирите по българските земи, които пазят спомена за неуловимия Апостол. Днес там с благоговение се спират поклонниците на вярата и свободата. До някои от тези места ни води публикацията „Из светите места на Апостола“ от колекцията на Радио България.

редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50