Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хисаря – град с богата история и лечебни води

Снимка: архив

В разгара на пандемията, българите избират здравословната почивка. А какво по-здравословно от това да отидеш на минерални бани и на чист въздух в Средна гора! Хисаря посреща зимните си гости с чудесните хотели и спа центрове, където човек може да съчетае почивката си с набор от лечебни и тонизиращи процедури.  В момента, въпреки ограниченията покрай коронавируса, курортното градче посреща гости от цялата страна.

В Хисаря и околностите бликат 22 минерални извора. Лечебните им води били известни още на древните римляни.


Градът е основан от римския император Диоклециан, затова бил наречен на него. Диоклецианопол бил проектиран с широки и прави улици, целите украсени със статуи на божества, с красиви дворци и вили за местната аристокрация. А в центъра се издигали великолепните мраморни терми. В наши дни това са едни  от малкото римски бани на Балканския полуостров, запазени почти до покрив.

Сред знаковите забележителности на Хисаря са останките от южната градска порта, известна още като „Камилите“. Нарича се така, защото в началото на XX в. тя е била разделена и приличала на две застинали една срещу друга едногърби камили. Още за Хисаря, за атракциите и възможностите за спа почивка в курортния град, вижте в материала „Хисаря – водата която лекува и подмладява“ от колекцията на Радио България

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

За тайните на българската дантела

Март е, и със съживяването на природата сякаш и ние се пробуждаме за красивото, опитваме да го вплетем във всеки аспект на ежедневието си. В миналото българката оползотворявала зимния период, за да създава красота, бродирайки ризи, покривки или..

публикувано на 07.03.21 в 07:05

Паметникът на свободата – символът, който обединява всички българи

Шипка или Паметникът на свободата – един от най-емблематичните български монументи, превърнал се в символ на нашата независимост и национална идентичност, гордо се извисява на 1326 м. в сърцето на Стара планина. В началото на август 1877 г...

публикувано на 06.03.21 в 07:15

В очакване на Баба Марта

Ако се разходите по улиците на София, пък и на всеки друг български град, ще установите, че всичко грее в бяло и червено. И това не е никак случайно. В последния февруарски ден всеки бърза да избере мартеница –амулет за здраве, с който от векове..

публикувано на 28.02.21 в 08:05