Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на Христо Ботев в Задунаевка става образователен център

Бившият консул в Одеса Димитър Тучков купи и дари имота на държавата

Снимка: Фейсбук/МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в украинското село Задунаевка, в която е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса, който купи и дари имота на българската държава. На среща в София министър Вълчев изрази благодарността си за родолюбивото му дело, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).


Преди да дари къщата, Димитър Тучков и Димитър Йоргачов - бесарабски българин и бизнесмен от Одеса, са я ремонтирали и така са предотвратили загубата ѝ. "Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена" – е разказал Тучков на министър Вълчев и му е показал снимки от имота преди и след ремонта.


Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център на името на Христо Ботев. Центърът ще популяризира делото на поета-революционер сред бесарабските българи. В него ще се организират посещения и тематични срещи за децата и учениците от българските неделни училища. Министерството на образованието и науката ще осигурява средствата за това. В къщата-музей ще могат да се видят книги и документи за живота и делото на Ботев и негови произведения. Ще има също библиотека с българска литература и видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.

Къщата отвътре

През учебната 2019/2020 година българската държава е осигурила 950 хиляди лева за функционирането на 42-те български неделни училища в Одеска област. В тях учат близо 5000 деца. Всички тези образователни институции развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, с изучаването на българската история и география, със съхраняването на националното самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Общият брой на българските неделни училища в Украйна е 70. За настоящата учебна година България е осигурила финансово подпомагане за българската общност в размер на 1,46 млн.лв, припомня пресцентърът на МОН.

Снимки: Фейсбук страница на МОН



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57