Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Птици-пътешественици са новите обитатели на зоопарка в Добрич

Планински, или индийски гъски (Anser indicus)
Снимка: архив

Птици–пътешественици през Хималаите, са най-новите обитатели на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщи директорът на зоопарка Християн Христов. Двойката планински гъски, известни още като индийски заради ежегодната миграция от Индия в Централна Азия и обратно, са придобити от развъдник и засега са в карантина.


Крилатите пътешественици, сочени за „астронавтите на птичия свят“, преодоляват хималайските хребети, летейки на 6000 метра във висините, където атмосферното налягане пада два пъти и кислородът във въздуха е толкова разреден, че човек например не може да оцелее. Планинските гъски имат устойчив вестибуларен апарат и преодоляват разстоянието за часове, без почивка, разказа още директорът на зоопарка.


Зоопаркът в Добрич е дом на близо трийсет вида птици, сред които ему, щрауси, фазани, пауни, сови, патици и редица други.

Снимки: архив и Facebook/ Zoocentredobrich


Още от категорията

Румънска преводачка е първата записала се за Международния семинар по български

Преводачката Мария Лупеску от Букурещ първа е подала документите си за тазгодишното издание на Международния летен семинар по български език и култура , който ще се състои от 12 юли до 1 август във Велико Търново, предаде кореспондентката ни..

публикувано на 13.04.21 в 19:40

България награди беларуското предприятие, ремонтирало самолетите Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди представители на „558 Авиационен ремонтен завод“ в Беларус, изпълнил ремонтно-възстановителните дейности на самолетите Су-25 на Българските военновъздушни сил и, както и военнослужещи и..

публикувано на 13.04.21 в 18:00

Премиерът Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан

Премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите по повод Рамазан чрез пост във Facebook. "Поздравявам всички мюсюлмани за настъпващия свещен месец Рамазан. Желая Ви здраве и благополучие. Уверен съм, че в България ще продължим да живеем в мир,..

публикувано на 13.04.21 в 15:41