Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 15-19 февруари 2021 г.

Борбата с корупцията и нови работни места са приоритет за Косово


Албин Курти, чието ляво реформистко движение "Самоопределение" спечели извънредните парламентарни избори в Косово, заяви пред Франс прес, че основните му приоритети са разкриването на работни места, правосъдието и борбата с корупцията в Косово, а след това и преговорите с Белград за взаимно признаване на държавността. Курти посочи, че ще промени рамката на диалога със Сърбия, защото според него не е честно Белград да изисква максимум отстъпки от Прищина само с обещание Сърбия да признае Косово накрая на преговорите си за членство в Европейския съюз. Курти и "Самоопределение" спечелиха изборите с около 48% от гласовете и ще трябва да търсят коалиционен партньор, с който да изпълнят обещанията си за нов старт в косовската политика. 

Скопие и Белград ще търсят диалог при решаване на спорове

Укрепване на добросъседските отношения между Белград и Скопие чрез решаване на всички открити въпроси по пътя на диалога - около това се обединиха президентът на Сърбия Александър Вучич и външният министър на Северна Македония Буяр Османи по време на посещението му в Белград. Двамата са обсъдили възможностите за подобряване на икономическото сътрудничество и взаимната подкрепа за европейската перспектива на страните. Вучич е посочил „мини-Шенген” като пример за успешно сътрудничество за повишаване на благосъстоянието на гражданите и за икономическа изгода на участниците в инициативата - Сърбия, Северна Македония и Албания.

Преговорите по кипърския въпрос се очакват през април

Неформалната среща за Кипър най-вероятно ще се проведе през април. Това е заявил пред журналисти говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, предаде БТА. Първоначално се очакваше срещата във формат 5+1 да се проведе в началото на март в САЩ. В нея трябва да участват представители на двете общности на острова - кипърските гърци и кипърските турци, трите страни-гарантки - Гърция, Турция и Великобритания, както и на ООН, под чиято егида се организират разговорите. Спорещите страни обаче сядат на масата на разговорите с принципно различни позиции. Гърция и кипърските гърци настояват за търсене на решение чрез двузонална двуобщностна федерация, както е залегнало в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Турската страна обаче иска споразумение на основата на две отделни държави, които евентуално да бъдат свързани с конфедеративна връзка.

Турция обявява кампания "Турският език - световен език"

Според президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, най-силната отбранителна линия на Турция срещу културния империализъм е турският език. В реч, произнесена на церемония в президентския дворец в Анкара по повод откриването на годината на турския поет от XIII век Юнус Емре, Ердоган е казал, че първият защитник на родината е езикът, а след това идва армията, и затова турският език трябва да се съхранява. Той е посочил, че 700-годишнината от смъртта на народния поет Юнус Емре ще мине под девиза "Турският език - световен език", предаде сайтът trtbulgarian.com.

В Сърбия избраха нов патриарх

Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква е избрал между три кандидатури за нов патриарх 59-годишния Загребско-люблянския митрополит Порфирий, съобщи БТА. Изборът е огласен с камбанен звън от храма на Свети Сава и Съборната църква в Белград. Съборът бе свикан няколко месеца предсрочно след като през ноември 2020 г. главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней почина от Covid-19. След завършването на образованието си, Порфирий отива в манастира „Свети Архангели“ в Ковил и там се посвещава на лечението на хора със зависимости. Обителта се превръща в духовно убежище за млади интелектуалци, артисти и рок музиканти. През 2005 г. Порфирий организира терапевтична общност "Земя на живите", призната за най-успешния проект за лечение на наркомания, която в момента има над 100 обитатели в лагерите в цяла Сърбия.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00