Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кътове за българска история ще има в 7 молдовски училища

Сънародниците ни в Молдова сбъдват свои мечти с помощта на съмишленици у нас

Снимка: svetlina.online

Любовта, патриотизмът и гордостта да се самоопределят като българи, са характерни за нашите сънародници по света. Особено затрогващо е чувството, когато чуеш как гласовете им потреперват, говорейки за Майка България. Именно с такова нескрито вълнение попиват и изричат всяка дума за страната ни нашите сънародници, живеещи на територията на Република Молдова.

Сънародниците ни в район Тараклия, където живее компактно българско население, са изключително сплотени и ревниво пазят всеки спомен, традиция или дар, получен от България. Именно с опазването на традициите и историческата памет за тяхната прародина, е свързан проектът за създаване на 7 къта на българската история, култура и литература в 7 училища в Молдова. Той се осъществява от молдовската фондация „Български дух“ и българската Асоциация „Докосни дъгата“.


„Проектът, който реализираме в момента, се случва благодарение на посолството на Република България в Молдова, както и на Министерството на външните работи – заяви в интервю за Радио България Денислава Ангелова, председател на управителния съвет на Асоциацията. – За инициативата получихме подкрепа от много музеи, общини, държавни институции и частни лица, които пазят българското в себе си. Успяхме да създадем реплика на „История Славянобългарска“, на Панагюрското съкровище, голяма част от музеите ни предоставиха и копия от снимки на видни революционери.“

С помощта на експерти от музеите в Батак, Смолян, Казанлък, Карлово, Панагюрище и Враца са съставени и текстовете, които разкриват най-значимите дела на изобразените герои, за да могат учениците да бъдат заинтригувани да научат повече за тях.


Освен историческите материали, в кътовете ще попаднат 7 български носии от различни етнографски области в България, заедно с гвардейска и опълченска униформи. Сред даренията, направени за тази инициатива са и 14 кашона литература от област Бургас. „Приемат се и още книги, дарени от граждани“ – обясни Денислава Ангелова:

„Трябва да  са на историческа тематика или да съдържат образци от творчеството на български поети и писатели. Обхванахме един период от създаването на българската държава до Освобождението ни от османско владичество. Готови сме да развием историческия период, добавяйки времето на Първата и Втората световна война, а и от наши дни. Силното ни желание обаче, е да се ограничим до периода на Освобождението, в който да покажем всичко, както трябва да бъде, за да не объркваме децата там.“


С помощта на молдовската фондация, Денислава и нейният екип сбъдват и мечтата на ученици от няколко учебни заведения, свързана със спорта. Със съдействието на професионални футболни клубове от България, 6 училища в Молдова се сдобиват със свои отбори.

Министерството на отбраната на България пък откликва на молба от жителите на Твърдица (район Тараклия), които настояват в града им да бъде издигнат паметник на жертвите от Първата световна война.


„Желанието дойде от тяхна страна със специално писмо – разказва Денислава Ангелова. – Заедно с тях направихме и проекта на паметника. Той е изграден от млада архитектка с български корени. Името ѝ е Алина Паслар.“

Ползотворно е сътрудничеството на българската асоциация с Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Неговото ръководство съдейства в организацията на ежегодната олимпиада по български език. Първото място в нея дава възможност на участващите дванадесетокласници да продължат своето образование в български университет.

Снимки: Фондация „Български дух“, svetlina.online, catchtherainbow.eu, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57