Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Облекчават приема на студенти от българската диаспора

Снимка: МОН

Редът и условията за прием на българи от чужбина в държавните ни висши училища да се облекчат, предвиждат нормативни промени, които Министерството на образованието и науката подготвя, информира пресцентърът на МОН. Промените са били обсъдени на онлайн среща между просветния министър Красимир Вълчев и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Облекченията се отнасят до процедурите, сроковете на кандидатстване и местата за прием и ще бъдат разписани конкретно в проекта, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Българските кандидат-студенти от чужбина ще влизат в места, субсидирани от държавата, като ще плащат единствено годишна такса. От тях ще се изисква да са завършили поне две гимназиални години в българско неделно училище в чужбина, една от които трябва да е 12 клас.

Българското неделно училище в Мандельо, Франция

Изменение в наредба вече позволи висшите училища да признават резултата от матурата по местния език и сертификат за владеене на български като чужд език на ниво В 2, издаден от Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“, вместо държавния зрелостен изпит по български език и литература, припомни министър Вълчев.

Сертификатът улеснява кандидатите, тъй като спестява време и не е необходимо полагането на матура по български език. За допълнително улеснение на нашите сънародници, избрали българско висше училище, е създадена и електронна платформа за кандидатстване онлайн.  Граждани на Република Северна Македония също могат да я използват. 

Възпитаници от неделното училище в Рим, Италия

Пред Асоциацията на българските училища в чужбина просветният министър е заявил и че благодарение на доброто партньорство и на българските общности по света, е създадена уникална мрежа от над 300 училища на 6 континента. „През последните години средствата бяха увеличени двойно. Насочихме ги към увеличаване на броя на училищата и на учениците, включително и на деца от 4–годишна възраст в предучилищната подготовка, финансиране на дейности по интереси и родолюбие, фолклор, традиции и християнство, обучения на учители, адаптиране на учебни програми, учебници, кандидатстудентска подготовка, обмен между училища в България и в чужбина“ – коментира Красимир Вълчев. 

Деца от българското училище в Атина, Гърция

От 2014 до днес броят на българските неделни училища в чужбина е увеличен от 180 до 375, а на учениците в тях – от близо 15 000 на над 31 000, информира пресцентърът на МОН. По думите на министър Вълчев, приоритет на политиката през следващите години трябва да бъде признаването на българския език в чуждите образователни системи.

Снимка: Пресцентър МОН, БГНЕС, Венцислава Шойкова, scuolabulgara.jimdo.com

Още от категорията

Буяр Османи

Българите в Северна Македония могат да бъдат упоменати в конституцията на страната

Министър ът  на външните работи  Буяр Османи заяви, че ако подобно нещо има значение за българите, той няма нищо против в Конституцията на Северна Македония те да бъдат изрично споменати като част от останалите етноси в страната. „Българите в..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Българският трибагреник освети Ниагарския водопад и мост в Подгорица

Една от най-красивите природни забележителности в света – Ниагарският водопад, бе осветена в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България – 3 март. Организатор е генералното консулство на България в Торонто и българското..

публикувано на 04.03.21 в 09:37

Българи от цял свят заедно в онлайн чествания за Трети март

Освен да ни приобщят във време на пандемия, съвременните технологии дават възможност на хиляди българи по света да се почувстват заедно, ставайки част от виртуалните чествания на Националния празник на Република България. Онлайн..

публикувано на 03.03.21 в 09:40