Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

5 млрд. лева от бюджета ще са необходими за догонващи мерки в доходите

КНСБ предложи Меморандум за социално-икономическо развитие с хоризонт 2025 година

Снимка: ised

При устойчив растеж на БВП от три и половина процента, при 2% средно годишна инфлация, Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ предвижда осезаем ръст в сферата на доходите и социалното подпомагане. Според синдикалните експерти, годишното увеличение на работна заплата в бюджетния и реален сектор ще е от 10 до 12% през следващите четири години. Разчетите им показват, че е реално минималната работна заплата, която сега е 610 лв., в края на периода да достигне 1239 лв., а средното възнаграждение да се увеличи почти двойно и да бъде около 2500 лв. през 2025 г.

Това е заложено в Меморандум за социално-икономическото развитие на страната ни за следващите 4 години. Документът ще бъде предоставен на политическите партии, от които синдикатът ще иска да поемат ангажименти за евентуален управленски мандат.

Залагат удвоен ръст на доходи и социално подпомагане

Изискването на синдикалистите е до 2025 година да няма нито един доход на работещ българин, който да не покрива необходимите средства за издръжка. И ако сега това са 950 лв., то след четири години тази сума трябва да е с 1000 лв. повече. За разглеждания период ще са необходими по-малко от 5 млрд. лв. за осигуряване и подпомагане, сочат прогнозите на КНСБ. Те настояват за смекчаване на социалните неравенства с бюджетни средства, като се подпомогнат хората с ниски и средни доходи и като се осигури защита на енергийно най-бедните. Благоприятна среда за ръст и в социалното подпомагане синдикалистите виждат в БВП, който тази година ще достигне 125 млрд. лв., а до 2025 г. ще 150 млрд. лв. Това е гаранция за повишаване още през следващата година на покупателната способност у нас, догонвайки останалите европейски държави, уточняват от синдиката и припомнят, че според приетия План за възстановяване и устойчивост до 2030 г. България трябва да достигне 68% от средноевропейската покупателна способност.

Синдикалният лидер Пламен Димитров настоява 12,2 млрд. лв. от БВП да бъдат заделени за социални разходи, без това да включва здравеопазването: „Само така ще достигнем заложените 20% преразпределение от БВП през бюджета за социално подпомагане“ – заяви той. От синдикалната организация настояват обезщетението за безработица да е минимум 60% от осигурителния доход и да достигне до 750 лв. месечно през 2025г.

Като отговор на демографската криза и задълбочаващите се неравенства трябва да се увеличи двойно помощта за отглеждане на дете и майчинство през втората година на детето, и от 380 лв. сега, тя трябва да надхвърли 700 през 2025 г. 

За всички тези мерки ще са необходими 1 млрд. 340 млн. лева от бюджета на държавата, изчисляват експертите.

Синдикалният Меморандум изисква още от държавата да има стратегия за вътрешната миграция и тази навън, за да са защитени интересите на работниците по места. Що се отнася до противоепидемичните мерки, КНСБ изисква те да бъдат напълно безплатни за граждани – нещо, което е заложено, но има какво още да се желае.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Над 11 хил. българчета в чужбина се явиха на тест по роден език

11 246 деца от първи до седми клас в българските неделни училища се явиха на първия по рода си онлайн тест по роден език. През т.г. външното оценяване за владеене на български е по желание, но от догодина ще бъде задължително за всички ученици до девети..

публикувано на 16.05.21 в 16:23

Първият построен у нас хибриден екокатамаран ще акостира на пристанището в Бургас

С церемония на бургаското пристанище във вторник ще бъде посрещнат първият построен у нас хибриден екокатамаран, съобщиха от пресцентъра на “Пристанище Бургас”. Корабът е изработен в корабостроителницата в Царево по проекта “Плаване през Черно море” ,..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

БАН представя нашата ваксина срещу Covid-19 през есента

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките. Вероятно ще има две форми на препарата – инхалационна и..

публикувано на 15.05.21 в 11:20