Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

5 млрд. лева от бюджета ще са необходими за догонващи мерки в доходите

КНСБ предложи Меморандум за социално-икономическо развитие с хоризонт 2025 година

Снимка: ised

При устойчив растеж на БВП от три и половина процента, при 2% средно годишна инфлация, Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ предвижда осезаем ръст в сферата на доходите и социалното подпомагане. Според синдикалните експерти, годишното увеличение на работна заплата в бюджетния и реален сектор ще е от 10 до 12% през следващите четири години. Разчетите им показват, че е реално минималната работна заплата, която сега е 610 лв., в края на периода да достигне 1239 лв., а средното възнаграждение да се увеличи почти двойно и да бъде около 2500 лв. през 2025 г.

Това е заложено в Меморандум за социално-икономическото развитие на страната ни за следващите 4 години. Документът ще бъде предоставен на политическите партии, от които синдикатът ще иска да поемат ангажименти за евентуален управленски мандат.

Залагат удвоен ръст на доходи и социално подпомагане

Изискването на синдикалистите е до 2025 година да няма нито един доход на работещ българин, който да не покрива необходимите средства за издръжка. И ако сега това са 950 лв., то след четири години тази сума трябва да е с 1000 лв. повече. За разглеждания период ще са необходими по-малко от 5 млрд. лв. за осигуряване и подпомагане, сочат прогнозите на КНСБ. Те настояват за смекчаване на социалните неравенства с бюджетни средства, като се подпомогнат хората с ниски и средни доходи и като се осигури защита на енергийно най-бедните. Благоприятна среда за ръст и в социалното подпомагане синдикалистите виждат в БВП, който тази година ще достигне 125 млрд. лв., а до 2025 г. ще 150 млрд. лв. Това е гаранция за повишаване още през следващата година на покупателната способност у нас, догонвайки останалите европейски държави, уточняват от синдиката и припомнят, че според приетия План за възстановяване и устойчивост до 2030 г. България трябва да достигне 68% от средноевропейската покупателна способност.

Синдикалният лидер Пламен Димитров настоява 12,2 млрд. лв. от БВП да бъдат заделени за социални разходи, без това да включва здравеопазването: „Само така ще достигнем заложените 20% преразпределение от БВП през бюджета за социално подпомагане“ – заяви той. От синдикалната организация настояват обезщетението за безработица да е минимум 60% от осигурителния доход и да достигне до 750 лв. месечно през 2025г.

Като отговор на демографската криза и задълбочаващите се неравенства трябва да се увеличи двойно помощта за отглеждане на дете и майчинство през втората година на детето, и от 380 лв. сега, тя трябва да надхвърли 700 през 2025 г. 

За всички тези мерки ще са необходими 1 млрд. 340 млн. лева от бюджета на държавата, изчисляват експертите.

Синдикалният Меморандум изисква още от държавата да има стратегия за вътрешната миграция и тази навън, за да са защитени интересите на работниците по места. Що се отнася до противоепидемичните мерки, КНСБ изисква те да бъдат напълно безплатни за граждани – нещо, което е заложено, но има какво още да се желае.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Сърцето на Габрово има нужда от цвят и нови идеи

Ако сте се разхождали из Габрово, няма как да не сте направили пешеходен тигел по калдъръма на „Шести участък“. Това е най-старият габровски квартал, пряко свързан с възникването на селището. Името му, както подобава на габровци, се свързва със..

публикувано на 27.02.21 в 09:10

Лек спад на процента новозаразени с Covid-19

1681 случая на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 13 697 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 12% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 499, в Пловдив – 150 и в..

публикувано на 27.02.21 в 08:57

Восъчните Леонардо ди Каприо и Пабло Ескобар радват мало и голямо във Варна

Музеят на восъчните фигури в морската ни столица се сдоби с две нови скулптури – на актьора Лео ди Каприо и на страховития наркотрафикант Пабло Ескобар. Така колекцията на атрактивния музей вече наброява 70 фигури и по този начин отвява..

публикувано на 27.02.21 в 07:45