Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

150 години от Първия църковно-народен събор

Снимка: архив

На 23 февруари се навършват 150 години от свикването през 1871 г. в Цариград на Първия църковно-народен събор

С променлив състав в събора заседават 50 представители. Този своеобразен първи български парламент изработва и приема „Устав за управлението на Българската екзархия“, с което се урежда дейността на първата всеобхватна национална институция в рамките на Османската империя.

Българската екзархия развива църковното и образователното дело в българските общини в Мизия, Тракия и Македония, като присъединяването на Скопска, Охридска и Битолска епархия към екзархията става доброволно, чрез гласуване в плебисцит, проведен от официалната власт и под контрола на Вселенската патриаршия.

Още от категорията

Неделя месопустна е

В православния календар Неделя Месопустна е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. Денят се нарича и Месни Заговезни , заради традиционната вечеря с месни ястия, след която до края на Великия пост месо не се яде. По традиция,..

публикувано на 07.03.21 в 07:35

Уникални оръжия от периода на Освобождението показват в Плевен

До 18 март в къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори“  в Плевен може да бъде видяна любопитната изложба, посветена на 143 години от Освобождението на България. Колекцията е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално..

публикувано на 06.03.21 в 09:15

Задушница е!

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по..

публикувано на 06.03.21 в 05:05