Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За българите Русия, Китай и САЩ ще са суперсилите в близко бъдеще

Снимка: es.news-front.info

На въпроса кои ще са световните суперсили през 2030 г., 58% от българите поставят на първо място Русия, 50% – Китай, а 46% – САЩ. Това показва глобален сондаж на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ за възприятията за световните суперсили и техните политики. 

Що се отнася до нагласите към лидерството на ЕС, мненията в България са разделени. 39% от българите очакват ЕС да е суперсила, 32% се съмняват в това, а 29% не могат да преценят.

Според 55% от българите политиките на САЩ дестабилизират света. 19% смятат, че САЩ са по-скоро стабилизиращ фактор. Останалите не могат да преценят.

По отношение на Русия 42% смята, че политиките й по-скоро стабилизират света, една четвърт не са съгласни, а една трета не могат да преценят.

Политиките на Китай са още чужди на българите. Близо половината от запитаните у нас (45%) не могат да преценят дали политиките на световната суперсила стабилизират или дестабилизират света. 

Макар да не е напълно уверено в ролята на ЕС като суперсила след 10 години, обществото ни вижда ЕС като най-стабилизиращ фактор в международната политика. Така отговарят 55% от българите. За 19% политиките на ЕС са дестабилизиращи.

Още от категорията

Парламентът обсъди закупуването на ваксини, разрешени в страни извън ЕС

Депутатите не подкрепиха предложението на най-голямата опозиционна партия парламентът да задължи правителството да "предприеме всички необхо дими действия" за осигуряване на руската ваксина „Спутник - V“ за българските граждани...

обновено на 05.03.21 в 15:38

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия поиска по-очевидна европерспектива за Западните Балкани „На Западните Балкани им трябва по-очевидна европейска перспектива“. Това е заявил сръбският външен министър Никола Селакович на пресконференция в Берлин с германския си..

публикувано на 05.03.21 в 11:34

Стартира предизборната кампания в България

От днес официално България е в предизборна надпревара. Тя продължава 29 дни и приключва в 24.00 ч. на 2 април 2021 г., указва решение на Централната избирателна комисия. 24 часа преди провеждането на парламентарните избори на 4 април предизборната..

публикувано на 05.03.21 в 05:05