Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица – архитектурно бижу, пропито с история

Снимка: БГНЕС

Малък китен град, притихнал сред извивките на Средна гора, Копривщица посреща туристите със своите калдъръмени улички и възрожденски къщи, боядисани в ярки цветове, които надничат зад високите каменни дувари и нашепват историите на някогашните им стопани. Това е един от малкото български градове, съхранени в автентичния им вид отпреди Освобождението. Причината е, че за разлика от повечето населени места у нас, бунтовна Копривщица не е била опожарена по време на Априлското въстание. Когато турците нападат града и заплашват да го изпепелят и да избият до крак населението, копривщенските големци събират пари и откупуват живота на жителите му.

Днес се гордеем с това българско архитектурно бижу, пропито с история и легенди. Копривщица пренася съвременниците ни в славната епоха на национално-революционните борби за Освобождение от османско подтисничество. Градът е родното място на цяла плеяда български революционери, общественици и интелектуалци, а къщите им са реставрирани и превърнати в музеи, които всяка година посрещат десетки хиляди българи, дошли да отдадат почит на тяхното дело.

Първата спирка на всеки любознателен пътешественик е Туристическият информационен център и разположената в близост т.нар. Купчийница. Оттук можете да си купите обиколен билет за основните музеи в града и да се изгубите в миналото.

Още за превратната история на Копривщица, превърнал се в неотменна част от туристическата мозайка на България, вижте в материала Копривщица – град-музей, в който героите и историята оживяват от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30