Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години, тържищата едва сега има вероятност да получат регламентация на дейността си.
Два проектодокумента – Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости, целят изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. В тях за първи път се въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.
Правилникът за ползване на фермерските пазари организира дейността им чрез правила за предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното на оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите.
„Ние организираме фермерски пазари вече осем години и това, от което страдаме през целия период е, че няма мерки за безопасност на храните, уеднаквяващи стандартите – подчертава Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood“, един от авторите на проектодокументите. – За съжаление, досега буквално сме били ощетявани от Агенцията по храните с необосновани забрани по отношение на контрола на храните. Затова и искаме да се отличим от инцидентно организираните мероприятия, при които граждани разпъват нелицеприятни масички и върху тях продават псевдо домашни храни без всякакъв контрол. Целта на този правилник е да разграничи фермерските пазари, подхождащи професионално и осъществяващи стриктен контрол за безопасност на храните, от нерегламентираните.“
В правилника се предлага да бъде въведена мярка за организирането на събития с благотворителен, образователен и демонстрационен характер, на които да може да се предлага домашно приготвена храна. При нея се поставя „предел“ между домашното и професионалното приготвяне на храни.
„Наръчникът представлява опростена процедура за регистрация на домашни кухни в къщите за гости – обяснява същността на втория предложен документ Гергана Кабаиванова. – Правилата ще позволят на стопаните да предлагат домашно приготвена храна не само на хората, които нощуват при тях, но и на ресторантски принцип на всеки свой гост. Освен това ще могат да продават до крайни клиенти чрез онлайн магазини, както и на местни фермерски пазари.“
Проверка в 20 къщи за гости показва, че стопаните не осъзнават какво би могло да се подобри, ако регистрират кухни, в които да предлагат храна на всякакви гости. Затова и приемането на правилника е само първата стъпка. „След като имаме одобрената юридическа основа, ще започнем да регистрираме първите пилотни кухни в къщи за гости, за да покажем как може да се развие селският туризъм чрез предлагането на домашни храни и това да е полезно за цялото село“, казва още Гергана Кабаиванова.
Двата проектодокумента са внесени в Националния съвет по храните още през ноември м.г. Предстои експертен съвет да ги разгледа и евентуално да ги одобри.
Редактор: Диана Цанкова /по интервю на Айше Лятиф, БНР-Шумен/
"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..
Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..
Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..
За ситуацията в Близкия изток и безопасността на българските граждани в Ливан, Иран и Израел - това е водещата тема, с която започва днешната програма на..
Запазва се висок интересът на гръцките младежи да се обучават във Военноморското училище във Варна. В момента 350 младежи от южната ни съседка се..
Семинар на тема "Науката в Антарктида - България и Испания в Антарктида" ще се проведе днес, 3 октомври, в зала "Яйцето" на Софийския университет..